Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flera fall av svårbehandlade stafylokockinfektioner

Stafylokockinfektioner som sprider sig på sjukhus kan förstöra såväl läkningsprocesser som frisk vävnad hos patienter.
ST har på kort tid skrivit om flera fall.

Annons
En Sundsvallskvinna anmälde nyligen att hon blivit delvis invalidiserad efter att ha fått sjukhussjuka i samband med en ryggoperation. Anmälan skickades till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd. Svårbehandlade stafylokocker har också kopplats ihop med Gif-spelaren Jonas Wallerstedts skadade knä.
Infektioner med multiresistenta stafylokocker, som i folkmun brukar kallas sjukhussjuka, är anmälningspliktiga till Smittskyddsinstitutet. I Västernorrland har det anmälts två sådana fall sedan nyår. Under 2004 anmäldes åtta fall.
Det brukar ligga på under tio fall per år och det finns inga tecken på att det ökar, säger Anna-Karin Öberg, hygiensjuksköterska på Sundsvalls sjukhus.
Enligt henne råder det en klar begreppsförvirring när det gäller sjukhussjuka. Anna-Karin Öberg tycker att alla infektioner som sprids på sjukhus kan gå under den benämningen. I dag blandas ofta de behandlingsbara stafylokockerinfektionerna ihop med dem som man inte lyckas hejda med penicellin eller antibiotika.
Smittspridningen har skett i vilket fall som helst, men i många fall kan det vara patienten själv som har burit på bakterierna, säger Anna-Karin Öberg.

Mer läsning

Annons