Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flera handlare agerar mot spice

/

Den som använder spice behöver aceton för att göra det kemiska pulvret rökbart. Några av stans handlare har agerat och helt enkelt tagit bort flaskorna ur sitt sortiment. I andra butiker finns produkten kvar på hyllorna.

Annons

Ica Esplanad plockade bort acetonet från hyllorna redan för ett och ett halvt år sedan.

– Vi märkte att det stals i stor utsträckning och trodde då att ungdomar sniffade det. Vi började sälja det över disk.

Men i våras tog butiken nästa steg.

– Vi beslutade att sluta sälja produkten helt. Vi fick även klart för oss att acetonet användes till spice samt att rengöra haschpipor med. Det känns bra om man kan minska droganvändningen bland unga. Det finns ju ingen åldersgräns på den här varan. Jag önskar att alla butiker gjorde likadant, säger butiksägaren Anders Eriksson.

På Willys i Ortviken har man inte märkt av problemet. Acetonet finns ute i butiken bland de andra varorna.

– Man lever i olika världar, men om det är så beslutar jag att ta bort det från hyllan. Från och med nu säljer vi det bara över disk, säger butikschefen som däremot blivit uppmärksam på ett annat drogrelaterat problem.

– Det stjäls mycket inhalatorer som gör att det luktar gott på toaletten – mest troligt av ungdomar som boffar. Jag tänker ta upp det centralt på måndag, säger butikschefen.

Ica Matfors säljer acetonet från hyllorna i butiken. Ica Kvantum i Nacksta har tagit in produkten till sin förbutik, vilket gör den något mer svåröverkomlig. Den som vill köpa måste fråga efter produkten i kassan. Coop har under sommaren tagit en policy om att aceton ska säljas över disk i alla affärer.

Även i Hälsingland har flera handlare valt att agera mot spice genom att plocka bort acetonet från sina butikshyllor.

Mer läsning

Annons