Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flest fästingvaccinerar sig på Alnö

/
  • Fästingar på Alnö. Michael Sjödin röjer i gräset men har inte sett några fästingar.

Det har skett en stor ökning av fästingvaccinationer i Sundsvall. Flest vaccinerar sig på Alnö. Även i centrum är det betydligt fler än i fjol.

Annons
Hittills i år har 33 personer vaccinerat sig mot TBE på Alnö vårdcentral. För hela 2001 var siffran 19 stycken. För 2004 totalt 27 personer.
Det är fler som ringer och vill ha vaccin i år, säger Marie Wallin, sjuksköterska på Alnö vårdcentral.
I går var det två personer som vaccinerade sig mot fästingburen hjärninflammation (TBE) på Alnö vårdcentral. De skulle till Åland och har liksom många andra tagit beslutet att vaccinera sig inför resan.
Vi rekommenderar dem som ska åka till Stockholms skärgård eller Åland att vaccinera sig. Men för den som bara ska vara här så finns det ingen anledning, säger läkare Christer Öhlund.
Hans personliga uppfattning är att det finns fler fästingar nu än för två år sedan. Själv bor han på Alnö och har fått plocka bort fästingar på sin hund. Smittskyddsläkare Hans Boman bor också på Alnö. Även han ser en ökning.
Vi tror att fler kommer i kontakt med fästingar nu. Det kan vara till följd av klimatförändringar, men det är inget vi vet säkert, säger han.
I takt med att fler fästingar letar sig högre norrut kan man inte utesluta att även smittan följer efter.
Det kan dyka upp förr eller senare här också, säger han.
Hans Boman har hört rykten om att det ska finnas speciellt många fästingar på södra Alnö. Men när ST hör sig för bland de boende där är det ingen som har sett till en fästing. Inte ens på sina djur.
Nej, jag har aldrig sett en fästing. Skulle de finnas så här högt upp? säger Alnöbon Michael Sjödin som vi hittar stående i högt gräs som skulle kunna vara en fästings drömställe.
På vårdcentralen i centrum är det inte lika stort tryck som på Alnön, men antalet vaccinationer har ökat. Det är en stor skillnad jämfört med förra året.
Nu har vi flera varje vecka jämfört med några stycken på hela förra säsongen. Det har ökat markant, säger Karin Karlsson, distriktsköterska.
Hon ser också en stor ökning av oron kring bett av olika slag. Det är många som hör av sig med frågor kring fästingar eller misstänkta hudrodnader kring bett.
På vårdcentralerna i Granloholm och Ljustadalen är det bara ett fåtal vaccinationer som gjorts i år. Det är på Alnön flest väljer att vaccinera sig.
Jag har svårt att säga vad det beror på. Kanske är det för att det finns fler båtfolk här som åker söderut på sommaren, säger Christer Öhlund, läkare Alnö vårdcentral.
Än så länge går det inte att vaccinera sig mot borrelia. Det finns heller inga fall där personen smittats av en fästing högre upp än Stockholmsområdet. Borrelia kan även drabba hundar som varit söderut. På Djurkliniken i Sundsvall tar man emot samtal från oroliga hundägare som fått fästingar på sina hundar.
Vi får några samtal per dag. Det känns som om det har ökat. Folk vill ha hjälp att plocka bort fästingarna, säger djurskötare Malin Gröndal.

Dra ut fästingen rätt
⢠Förutom TBE-virus kan fästingar bära på bakterier som kan leda till
borrelia, fästingfeber (erlichios), och harpest (tularemi).

⢠Fästingen bör tas bort så snart som möjligt, helst med en finspetsig
pincett eller en fästingborttagare.

⢠Fatta tag om fästingen så nära huden du kan och dra rakt ut. Du ska
inte vrida, det kan göra att mundelar fastnar i huden. Du ska inte
heller smörja på fett eller nagellack. Detta kan få fästingen att "kräkas".

⢠Tvätta såret med desinfektionsmedel. Händerna med tvål och vatten.

⢠Om du inte fick bort hela fästingen - vänta några dagar. I regel
uppstår en liten inflammation och då är det ofta enkelt att med pincett
eller nål få bort kvarvarande delar.

⢠Kontrollera huden där du blev biten - om en påtaglig rodnad uppträder
inom några veckor eller om du får feber, huvudvärk eller känner dig sjuk
på annat sätt, bör du söka läkare.


Källa: SmittskyddsinstitutetVar finns TBE?
Hittills har inget fall av borrelia eller TBE rapporteras i Västernorrland. År 2004 registrerades ett fall av TBE då personen hade blivit smittad utomlands. Enligt Smittskyddsinstitutet finns TBE som högst vid Öregrund. Däremot är det många som väljer att ta ett vaccin mot TBE inför en resa söderut i landet.
Förra året anmäldes 186 fall av TBE (Virala meningoencefaliter) i hela landet. Så många fall har inte anmälts sedan sjukdomen uppmärksammades på 50-talet. Under 90-talet anmäldes mellan 50 och 70 fall per år. Från och med första juli 2004 är sjukdomen anmälningspliktig enligt Smittskyddslagen.

Källa: Smittskyddsinstitutet

Mer läsning

Annons