Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flest lobotomier i Sundsvall

Vid sinnessjukhusen i Sidsjön och i Umedalen gjordes flest lobotomier i landet. Det framgår av Kenneth Ögrens licentiatavhandling.

Annons
Så kallad prefrontal lobotomi introducerades på de svenska sinnessjukhusen 1946. Metoden gick ut på att skära av vissa nervbanor i hjärnan.
Från 1947 till 1958 genomfördes 4500 lobotomier i landet men enligt Enligt Kenneth Ögren kan antalet lobotomier i Sverige ha underskattats. 61 procent av patienterna var kvinnor, 39 procent män.
Av de 28 sinnessjukhus som Kenneth Ögren studerat gjordes de flesta operationerna, 28 procent, i Sidsjön och Umedalen.
Dödligheten efter ingreppen var 1949 hela 17 procent. Tekniken förbättrades senare och i genomsnitt dog 7,4 procent av patienterna.
Huvuddelen av lobotomierna genomfördes 19501954. Restads sjukhus verkar ha vidhållit lobotomibehandling också efter 1963, då alla övriga hade upphört med metoden. En lobotomi gjordes dock så sent som i slutet av 1960-talet på en patient med svåra symtom av drogmissbruk.
Kenneth Ögren är doktorand vid Institutionen för klinisk vetenskap, enheten för psykiatri vid Umeå Universitet. Han försvarar sin licentiatavhandling vid Umeå universitet i morgon, den 10 juni.

Mer läsning

Annons