Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fluglarverna äter sig in i djuren

/
  • Katten Herr Misse fick ett sår i armhålan och där hade fluglarverna börjat äta sig in i kroppen. ”Det luktade fruktansvärt illa”, säger kattens ägare Elisabet Engström.
  • Maria Karlsson, klinikchef vid djursjukhuset i Sundsvall, berättar att det varit en markant ­ökning av fluglarver som angripit djur i sommar.

Den varma sommaren har varit gynnsam för många insekter.
Vid Djursjukhuset i Sundsvall har man fått ta emot fler smådjur än vanligt som angripits av fluglarver.
– Man måste vara vaksam på om djuren har sår eller diarré, säger Maria Karlsson, klinikchef vid djursjukhuset i Sundsvall.

Annons

När Elisabet Engströms katt efter några veckor på vift kom hem igen märkte hon direkt att något var fel.

– Han sprang förbi oss på balkongen och in och gömde sig under en av sängarna i huset. Jag gick in och kände att det luktade fruktansvärt illa och trodde först att hunden bajsat inne, säger Elisabeth Engström i Ljunga­verk.

När hon lockade fram katten gjorde hon en upptäckt som nästan fick henne att kräkas.

– Ena benet hade fastnat i katthalsbandet och det ­hade blivit ett sår på benet. När jag lyfte på benet så krälade det överallt av vita larver, berättar Elisabet Engström.

Såret hade lockat till sig flugor som sedan lagt ägg och när larverna kläckts fortsatte de att föröka sig och äta sig in i kattens kropp. Att få fluglarver i sår är ytterst plågsamt för djuren och larverna äter både död och levande vävnad.

– Det var det vidrigaste jag någonsin varit med om. Vi åkte direkt in till djursjukhuset i Sundsvall och jag trodde aldrig att han skulle överleva. Veterinärerna jobbade med honom i flera dagar och de har varit helt fantastiska, säger Elisabet Engström som nu har sin kattkille hemma igen.

Maria Karlsson, klinikchef vid djursjukhuset i Sundsvall, säger att den varma sommaren har orsakat väldigt många fall där djur drabbats av fluglarver.

– Vi har uppdaterat oss om behandlingar av kollegor som jobbar mera söderut, säger Maria Karlsson, där man ser fluglarver oftare än här.

– Man får inte lägga någon skuld på djurägaren, för det är inte alltid man förstår vad det rör sig om och att man ser såret i tid, fortsätter hon.

Trafikskadade katter och åldrade djur med sårskador är en risk och hon har flera råd för att undvika att djuren angrips av fluglarver.

– Lider djuret av diarré gäller det att vara vaksam. Flugorna söker sig till sår vid ändtarmen och lägger sedan ägg där och när larverna kläcks äter de sig in i kroppen och ännu fler larver utvecklas, säger Maria Karlsson.

Vad är det för flugor?

– Helt vanliga flugor som lägger ägg, säger Maria Karlsson.

Katter som är mycket utomhus ska man undersöka med jämna mellanrum och man ska inte låta hundar och katter slicka på sår så att våtexem uppstår, för då är det stor risk att flugorna hittar dit.

Inte minst kaniner ska man hålla ordentlig koll på och hålla rent i deras burar.

Mer läsning

Annons