Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flyttlassen går till Indal igen

Indal växer och trenden håller i sig. För en månad sedan flyttade Angelica, Jamie och Alexandra Andersson upp från Skåne tillsammans med sin mamma. — Första dagen i skolan var jag jätteblyg och tänkte \"Herre Gud, det här blir en lång dag\", säger tioåriga Jamie.

Annons
På Stige skola gläds man åt inflyttningen och barn är speciellt välkomna.
Det är så otroligt positivt och vi är så glada över att det strömmar till nya elever. Jag tror att inflyttningen delvis beror på att det finns en väl fungerande skola och förskola på orten, säger rektor Lena Henriksson.
För några veckor sedan hälsades familjen Andersson välkommen.
Enligt de tre syskonen är skillnaden stor mellan att bo i skånska Vellinge och norrländska Indal
Tidigare gick vi i en större skola som sträckte sig ända upp till nian. Där hade vi betyg också, och mer prov. Här känner man sig mindre på något sätt, säger Alexandra som snart blir tonåring.
Lillasyster Angelika uppskattar snön. Kung Bore har aldrig varit särskilt frikostig i Skåne. Där hade däremot snödropparna redan trängt upp ur jorden när flyttlasset gick.
Enligt syskonen har mottagandet varit bra, även om det tar tid att lära känna nya kamrater.
Jamie var lite tveksam inför flytten och än har han inte förlikat sig helt med att han nu kan kalla sig norrlänning.
Mina kompisar hatade att jag flyttade, säger han, samtidigt som mamma Ann-Charlotte förklarar att han måste ge det nya en chans.
Själv tycker hon att det känns bra att kunna ta emot barnen när de kommer hem från skolan. Särskilt nu när allt är så nytt för dem.
Sedan får vi se. Jag har en ekonomisk utbildning men det är svårt med jobb. Egentligen kan jag nog tänka mig att jobba med vad som helst i framtiden, säger hon.
Indalsflytten blev av efter att hon och nya sambon Hans-Eric Westerlund pendlat mellan Vellingen och Indal en tid.
Det känns jättebra. Det är väldigt fint här och jag uppskattar tystnaden. Det är mysigt att vara utomhus, säger hon.
På skolan har barnens dialekt väckt en del uppmärksamhet. En lärare tyckte lite skämtsamt att det skulle vara bra med en tolk.
Men i min klass var det en som tyckte att jag pratade coolt, säger Alexandra.
Innan familjen Andersson flyttade till Indal och Kävsta hade inget av barnen någonsin stått på ett par längdskidor. Nu är skidåkningen något av det roligaste Jamie vet, och innan han spänner på sig bindningarna kränger han på sig en riktig tävlingsdräkt.
Men ni måste tänka på att jag bara har åkt fem gånger hittills, säger han innan han kastar sig iväg nerför backen mot den vita villan.

Mer läsning

Annons