Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Födda i kommunhuset

/

Annons

I naturparken på Norra berget med utsikt över Sundsvall står utsiktstornet "Glasspinnen" (155 m ö.h.) och vakar över den lilla, långsmala och glesbefolkade stadsdelen Norrmalm.

Av de 1 022 personer som bor här så är det bara 81 som är under 18 år medan det är 627 som är över 45 år. Då kan man räkna ut att många av de 627, liksom de flesta Sundsvallsbor över 40 år, är födda i det nuvarande kommunhuset.

Precis som jag, som en gång föddes i socialtjänstens lokal, där det nu sitter någon handläggare och bedömer vilken hjälp jag ska få på min ålders höst. I det "glamourösa" dagrummet blev jag kanske döpt av kyrkoherde Johannes Frank från GA:s församling.

När jag intervjuade Assar Engblom som är född och uppvuxen på Norrmalm, sade han att gamla Norrmalmsbor räknar området mellan E4 och Stenkrossplan – alltså den stadsdel som försvann – som Norrmalm.

Men när jag går in på kommunens hemsida ser jag att den går ända bort till kyrkogården och norrut nästan till sjukhuset. Då blir jag glad för då kan jag räkna in Bureplatsen till Norrmalm.

Under 1960- och 1970-talet var där en olovlig avstjälpningsplats. För att återge platsen till naturen lejdes konstnärerna Hans Peterson och Mats Olofgörs samt landskapsarkitekten Jonas Berglund. De skulpterade platsen och placerade sedan en konstnärlig gestaltning mitt på den öppna ytan. Jag kan inte låta bli att fängslas av detta mäktiga ställe.

Om jag bodde på Norrmalm skulle jag en ljummen sommarkväll ta vandringsleden över berget till den 340 kvadratmeter stora ovala betongskivan och bara sitta där och njuta av naturen.

Mer läsning

Annons