Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fogden allt viktigare i brottsbekämpningen

/
  • Utmätt egendom går till försäljning genom auktion på Kronofogdemyndighetens hemsida.
  • Kronofogdens kontor på Bultgatan är bas även för S-teamet. Uppdragen för specialindrivningsenheten är att vara en del av bekämpandet av grov, organiserad brottslighet och att utmäta egendom är sätt att försvåra för den som lever på brott.

Kronofogden får en allt viktigare roll i kampen mot den organiserade brottsligheten.
I Sundsvall är i dag två personer sysselsatta med att driva in pengar från brottsmisstänkta i Norrland.
– Jag brukar säga att det är vi som sätter rosetten på paketet, säger Johannes Paulson, verksamhetsutvecklare på specialindrivningsenheten, ”S-teamet”.

Annons

På en av bilderna ovan ser du lådor med verktyg, instrument och diverse teknisk utrustning. Prylarna står i ett förråd på Kronofogdens kontor på Bultgatan i Sundsvall och ska snart säljas. Pengarna kommer att gå till skatteskulder.

Upprinnelsen till det tillfälliga varulagret är en händelse från i våras då Ekobrottsmyndigheten slog till mot en fastighet i Västernorrland, som ett led i en insats på flera orter. Polisen tog prylarna i beslag. Ingen utomstående har sedan dess gjort anspråk på godset. Däremot har det visat sig att en av härvans huvudmän har skatteskulder. Polisen kopplade därför in Kronofogden och utmätningen var ett faktum.

Ett typiskt ärende för specialindrivningsenheten, som till vardags kallas S-teamet.

– Andra myndigheter och domstolar kan ta beslut, men sedan är det någon som ska verkställa besluten och verkligen ta pengarna och det är det vi som gör. Vi är handen som är ute och tar pengarna, säger Johannes Paulson.

I Norrland är två personer sysselsatta med den här sortens specialindrivning. Båda finns på kontoret i Sundsvall, som är en del av S-teamet i Eskilstuna. Vi har talat med en av handläggarna, som har bett om att få vara anonym.

Listan över hennes arbetsuppgifter är lång, men kärnan är att ”eliminera de ekonomiska fördelarna av brott” i samverkan med andra myndigheter, i första hand säkra betalningar. Ofta sker det i samband av pågående brottsutredningar. Fastigheter, fordon, husvagnar, banktillgodohavanden och smycken är tillsammans med verktyg och tekniska föremål vanligast, men det händer även att kontanter blir en del av betalningssäkringen. Allt som krävs är en restförd skuld eller ett domstolsbeslut.

Om kronofogden kommer och tar pengarna så blir det svårare att leva ett liv som kriminell. Är det så det är tänkt?

– Ja, det är så det är tänkt, att vi ska förhindra fortsättningen om inte annat. Att vi ska ta pengarna så att de inte kan köpa mer narkotika eller vad det nu kan vara, säger handläggaren.

Mer läsning

Annons