Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Följ oss om du vill veta mer om ramadan, ni ska få nånting gott av oss

/

Ramadan började den 18 juni och varar i 30 dagar, fram till den 17 juli. Det finns olika sätt att fasta på under ramadan. Och att festa.

Annons

Islam är grundad på fem pelare, och fastan ramadan är en av dem. Då ramadan i år och de kommande fem åren kommer att inträffa under sommartid, blir fastedagarna långa. Familjen Al-hanon som bor i Sundsvall fastar mellan klockan 03 och 21.

– Fastan är en unik och en fantastisk möjlighet för oss att få våra synder förlåtna och bli befriade från dem. När jag tänker på de långa timmarna som jag fastar, blir jag väldigt hungrig och får jättestor aptit, säger Abdulwahab Al-hanon.

När natten kommer inträder den andra delen av ramadan – läcker mat. Först är det ett morgonmål, cirka klockan 03 när ljuset kommer, och kvällsmålet är cirka klockan 21 när solen gått ner. Det blir inget ätande däremellan under fastan.

Familjen börjar med dadlar och de försöker att inte dricka så mycket vatten för att kunna äta mera. Sedan kommer varmrätten som är linssoppa, sparrissoppa eller ärtsoppa.

– Man blir hungrigare ju mer man äter, säger Abdulwahab Al-hanon.

Han kom till Sverige för två år sedan och resten av familjen anlände för nio månader sedan.

– Det är viktigt att hela familjen sitter till bords under ramadan. Maten ska vara välbalanserad och bör innehålla saker från varje matgrupp. Det är även viktigt att den inte innehåller mycket fett. I dag gjorde jag dolmar och kubba, som är friterade köttbullar, säger Abdulwahabs fru Sukina Said.

Kubba är den syrianska nationalrätten.

– Jag drömmer om den här maten under resten av året, säger dottern Rihab Al-hanon, som krävde att hennes mamma skulle laga nationalrätten under ramadan.

Om någon är sjuk, gammal eller på resa så kan man fasta samma antal dagar senare. Det är tillåtet att avbryta fastan om man känner att man inte mår bra.

– Jag kan inte fasta, eftersom jag jobbar heltid på en pizzeria, säger sonen Salih Al-hanon.

Under kvällen får de gäster från Stöde.

– Det är stor skillnad mellan att fasta här och Syrien. Där samlas ungefär 35 personer vid matbordet varje dag. Vi grillar, dricker, dansar och jag sjunger som en näktergal, men här vi bor ensam med en liten familj, säger Mohammad Al-khalaf som besöker familjen Al-hanon.

Under resten av året ber man fem gånger om dygnet, men under ramadan ber man också under natten. Totalt 20 gånger per dygn.

– Vi ber till Gud här hemma, men ibland går vi till moskéer och samlas med andra folk. Därefter sitter vi tillsammans och tittar på tv.

Mer läsning

Annons