Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Folkhälsopolitik i fullmäktige

Flickorna i Timrå röker mest i länet vid en jämförelse mellan elever i årskurs 2 i gymnasiet. Var tredje i kommunen 10-åring är överviktig, jämfört med knappt var fjärde i Örnsköldsvik. Bland vuxna ligger Västernorrland i bottenskiktet när man jämför övervikt. Fetma är det snabbast växande hotet mot folkhälsan i världen, med USA i täten och där Sverige uppvisar en likartad utveckling.

Annons
Det framkom inför fullmäktiges sammanträde på måndagen i Timrå, som inleddes med några inlägg om folkhälsoproblem i landet, länet och kommunen.
För drogvanorna bland ungdomen redogjorde Ulla Gradin och för fetman som vårt största folkhälsobekymmer, rökningen inräknad, redogjorde Lennart Bråbäck, Sundsvalls sjukhus.
Rådet till de lyssnande politikerna var att på kommunal nivå se till att matutbudet i kommunala anläggningar håller en kvalité som är anpassad för vårt moderna, inaktiva liv. Undervisningen i skolorna bör lära barnen bättre förståelse mellan övervikt och dålig mat och dryck. Skolorna bör också sträva efter fysiska aktiviteter 30 minuter dagligen, för alla elever under skoltid.
Sjukvården kan inte lösa problemen med den ökande övervikten, det kan bara göras av samhället, sa Lennart Bråbäck, bland annat.
Han konstaterade också att övervikten till stor del finns genetiskt hos individerna.
Fettmagenen var den överlevnadsgen som räddade folk från svält under dåliga tider. Den håller nu på att bli vår dödsgen.

Mer läsning

Annons