Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

För de här tjejerna är för etaget en "baggis"

/

Medan vi andra ligger och sover är dessa duktiga tjejer igång och gör i ordning mackor redan klockan sex varje fredagsmorgon. De har jobbat med sitt företag sen i augusti, men började inte sälja förrän slutet av september, eftersom ett företag innebär så mycket mer arbete än bara det praktiska. Men nu är de inne på sin femte vecka av baguetteleverens, och vi från Unga tog oss i kragen och gick upp klockan åtta en fredagsmorgon för att se hur dessa tjejer arbetade.

Annons
Förberedelser
"För oss är allt en baggis" lyder deras motto. Emelie och Ida drev företag för en dag tillsammans i ettan som också hette Baggis. Det var så själva idén föddes fram.
Vi kom inte igång på cirka en månad för vi var tvungna att fixa en meny och lägga upp hela affärsidén innan vi började jobba, säger Emelie.
Det är Emelie som har gjort den fina menyn. De olika mackorna har de valt ut efter att ha gjort en marknadsundersökning. De frågade 150 slumpvis utvalda personer i olika åldrar och tog reda på vilka mackor som var populärast.
Menyn
I menyn finns det bilder på de olika mackorna som de både gjort och fotat själva.
Att ha ett företag är kul, men det är svårare än man trodde med bokföring och alla dessa grejer runtomkring det praktiska, säger Therese. Det vi gör nu är som att ha ett vanligt företag förutom att vi inte betalar skatt eller moms. Vi delar på vinsten eller förlusten och gör det för att vi tycker att det är roligt.
Men eftersom alla går ekonomisk linje har de ganska enkelt med den ekonomiska och pappersmässiga biten. Det kanske inte en som går på HR (hotell och restaurang programmet) behärskar lika väl.

Men varför just baguetter?
Det finns inte så mycket alternativ på grejer man kan göra och köra ut, just därför blev det baguetter, säger tjejerna.
Arbetet
Mackorna kostar 40 -50 kronor. Och levereras en dag i veckan, på fredagar. Brödet kommer från Bakgården där deras rådgivare Gert Malmberg är butikschef. De har en rådgivare på Baguetterian också, Elisabeth Sigerhed som är en av ägarna. Om det är någonting de undrar över är det bara att vända sig till dessa.
Det är också rådgivarna som lärt oss allt om det viktigaste man ska tänka på när man jobbar med mat, nämligen hygienen, förklarar de.
Gert från Bakgården har erbjudit dem bättre priser eftersom att han har sina egna leverantörer.
De köper in alla sina produkter själva på olika ställen.
De kör ut beställningarna med Therese Golf, som har det klockrena registreringsnumret BZZ, som de kanske också tänkte skriva Baggis på. Alla fem åker oftast med.
Hittills har de haft beställningar från Biltema, Hedbergska, Berners och några privatpersoner också.
De ska även skaffa förkläden till alla med namntryck. De använder sig av alla sina kontakter, Josefines mamma jobbar på Grönborgs textil och handtryck och de ska sponsra UF-företaget. Som tack gör Baggis reklam för dessa på de olika mässorna de är på. De ska också inskaffa företagströjor, med färgbilder på sig själva på ryggen.
Kötbullar till jul
Till jul ska de ha en köttbullar, och rödbetssallad macka och en med skinka och senap, som en slags julkampanj. Det finns inget annat baguetteföretag som kör ut mackorna i Sundsvall. Till skillnad från Baguetterian så kan de garantera ens lunch, utan att man behöver gå ut och köpa den själv och trängas i kön.

Hur marknadsför ni er?
Vi delar ut menyn till olika företag, och sätter upp reklamblad runtom i stan.
Tror ni att ni kommer vinna UF tävlingen?
Vi hoppas det, vi siktar ju mot stjärnorna, säger Elin och skrattar.
Fadderbarn
De ska skänka 200 kronor i månaden till ett fadderbarn som det ännu inte har valt ut, men de vill i alla fall ha en tjej. Meningen är att de ska fortsätta att skicka pengar, även när de slutat skolan och de vill också åka och hälsa på henne.

Är det inte jobbigt att kliva upp på fredagsmorgonen?
Emelie är morgonpigg, i alla fall när hon ska göra det här. Det är kul för att det är någonting som alla brinner för, säger de.

Man beställer sina baguetter senast på torsdagar klockan 16:00 och får dem levererade på fredagen vid 10 tiden. För att få baguetterna utkörda måste man beställa minst två, annars går företaget minus på utkörningen.
Ett stort plus
Efter att Ungas hälsat på skulle tjejerna leverera till de som beställt mackor under fredagen.
Det är inte bara ett tjejgäng som driver ett företag tillsammans, de är ett kompisgäng också. Och de verkar ha väldigt roligt tillsammans, så vi skulle också vilja göra något liknande.
Baggis får ett stort plus från Unga ST för sitt goda bemötande och för att de nämner oss i sin affärsplan..

Mer läsning

Annons