Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

För få miljöbilar att hyra i stan

– Undvik Statoil och Europcar när du ska hyra bil över påsk. Det säger organisationen Gröna Bilister efter att ha sett över möjligheten att hyra miljöbilar. Bara Hertz i Sundsvall klarar deras krav.

Annons
Det är bara ett företag i Sundsvallsområdet som uppfyller kraven på antalet miljöbilar, bilar som drivs av etanol eller gas. Resten av uthyrarna är för dåliga, enligt Gröna Bilister.
I nuläget är det rimligt att kräva att företagen har 15 till 20 procent miljöbilar, säger Mattias Goldmann på Gröna Bilister. Det har bara Hertz.
Av de företag i området som hyr ut bilar är Statoil sämst på att ha miljöbilar. Av sina totalt cirka 70 bilar har de ingen miljöbil.
Vi får in miljöbilar inom kort. Men det är klart, kommer någon in och vill ha en miljöbil i dag så har vi ingen. Däremot får vi in fyra inom ett par veckor, säger Marianne Drougge stationsägare på Satoil Gärde.
Men hon säger också att efterfrågan saknas. Det kunderna frågar om är i stället priset och vissa tekniska saker. Ingen har ännu velat ha en miljöbil av henne.

Sundsvall står sig bra
Enligt Gröna Bilister är Sundsvall en förhållandevis bra region att hyra miljöbil i jämfört med många andra. De har i en undersökning kommit fram till att Avis, Hertz och OKQ8 är de företag i landet som har bäst arbete med miljöbilar. Statoil, Sixt och Europcar är alla långt efter, menar de.
I sundsvallsområdet finns just nu omkring 80 miljöbilar att hyra. Hertz har 40 och Avis 30.
Vi har kunder som kräver att vi ska kunna förse dem med miljöbilar, säger Jonny Aliranta på Hertz i Sundsvall och syftar på de statliga verk och bolag som är kunder hos dem.
Hos Europcar finns totalt 80 bilar. Av dem är cirka en tiondel miljöbilar. Något de tycker är lagom.
Det motsvarar den efterfrågan vi har, säger Lena Vikström på Europcar.

Beror på företagen
Den stora skillnaden mellan företagen är deras sätt att marknadsföra sina miljöbilar, enligt Gröna Bilister. VIssa företag gör det absolut minsta som krävs av dem, medan andra aktivt vill påverka konsumenterna, säger Mattias Goldman på Gröna Bilister.
Från och med den sista april börjar en lag gälla som tvingar de strörsta bensinstationerna i landet att sälja miljöbränsle. Då kanske vi får se fler miljöbilar hos uthyrarna. Och även ett större intresse från biluthyrarna.
Vi får in en miljöbil inom kort, finns det beläggning på den tar vi in fler, säger Torbjörn Andersson på Statoil Norrmalm.

Gröna Bilister
Är en organsiation som arbetar för en miljöanpassad utveckling av vägtrafiken. Bakom organisationen står NAturskyddsföreningen och Världsnaturfonden. De genomför granskningar av kommunernas arbete med miljösatsning, rangornar de bästa miljöbilarna och delar även ut diplom till miljöriktiga bilskolor. För mer information besök: www.gronabilister.se

Mer läsning

Annons