Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

För fullt på dagis - men fler barn ska in

/
  • Lussebullefika och allt tycks lugnt. Men förskolläraren Margit Högberg är mycket orolig för att den stora barngruppen ska bli ännu större efter krav från skolledningen. Både barn och anställda är förlorare, anser hon.
  • Bekymrad. Sonubai Sjölén är förälder på Kronans förskola och gillar inte kravet att varje avdelning ska ta emot fler barn.
  • Vi har redan för lite tid att prata med barnen och vi märker att deras tal är omoget. Med två barn till blir det ännu värre, säger Margit Högberg, förskollärare på gröna avdelningen på Kronan.

Skolledningen ställer hårda krav på förskolorna Det är tillräckligt jobbigt som det är. Men värre blir det. Skolledningen vill trycka in fler barn på Kronan och andra förskolor för att kapa köerna. En syskonavdelning med 18 platser kan få 22 inskrivna barn.

Annons
Det går inte. Hur ska vi kunna göra något vettigt med 22 barn och två anställda som vi är på eftermiddagen, frågar Margit Högberg, förskollärare på Kronan.
Beskedet kom häromdagen. Ekonomichefen Inga Bengtsson samlade alla förskolechefer i kommunen och berättade att nu måste köerna till förskolan arbetas bort. Förslaget var att helt enkelt ta in fler barn på varje avdelning.
Kön i Höglunda och Nacksta som för tillfället är 81 barn ska tryckas in på områdets 44 förskoleavdelningar. Varje avdelning kan få två extra barn.
När Margit Högberg hörde talas om detta försvann all arbetsglädje.
Jag är besviken på vår högsta ledning som kommer med det här. Det drabbar barnen som är det viktigaste vi har, säger hon.
Margit Högberg arbetar på avdelning grön som har 20 inskrivna barn fast man egentligen har 18 platser. Förklaringen är att deltidsbarn som delat på en plats gått upp till heltid.
Så har vi haft det hela hösten och vi har längtat efter att komma tillbaka till 18 barn. Då kommer istället det här, att vi ska få ännu fler barn, säger hon.
Hon har börjat fundera över hur den överbelastade avdelningen påverkar barnen.
Vi hinner knappt prata med dem. Vi ser att de har ett mer omoget tal i dag eftersom de mest pratar med varandra. Dessutom är ljudnivån väldigt hög hela dagen, det blir skrikigt och det tar barnen med sig hem, säger hon.
Sonubai Sjölén hämtar dottern Ella 4,5 år. Hon har inte en aning om att avdelningen kan få fler barn. Men hon gillar det inte.
Helt fel. Det blir ännu mindre tid att göra saker enskilt med varje barn och svårare att gå iväg. De borde kunna öppna fler avdelningar i stället, säger hon.
Larmet om att köerna ska pressas in på förskolorna har också nått förskollärarnas fackförening, Lärarförbundet.
De fackliga ombuden har ringt till Arbetsmiljöverket i Härnösand.
Vi hoppas på deras stöd och hjälp med vad vi ska göra i det här läget, säger Christin Ekman.
Situationen blir extra svår när det rör sig om provisoriska avdelningar som öppnat tidigare för att lösa kösituationen.
Jag har besökt en sådan avdelning i Kvissleby som absolut inte passar för små barn, säger Jeanette Fahlman.

Mer läsning

Annons