Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Föräldrar kräver maxtak inom förskolan

/
  • Karin Andersson, ordförande i Lucksta förskolors föräldraråd med dottern Ebba, 1,5 år.
  • På Ebbas förskoleavdelning är det 21 barn.
  • Lukas, 4 har 23 lekkamrater i på sin avdelning.

Barngrupperna är för stora. Nu kräver föräldrarådet ett maxtak.
– Det här handlar om våra barns framtid, säger Karin Andersson, ordförande i Luckstas förskolors föräldraråd.

Annons

I fyraåringens grupp går 23 barn och i 1,5-åringens är de 21.

– Det ska vara max 15 barn per grupp och på småbarnsavdelningarna kanske ännu färre, säger mamma Karin Andersson.

Båda barnen går på Sörängsbackens förskola i Lucksta. Karin betonar att föräldrarna tycker att förskolan är bra och att personalen gör ett bra jobb. Men det är för många barn i grupperna. Det är viktigt att minska grupperna, anser Karin Andersson.

– Bland annat för inlärningsförmågan och små barn ska gärna ha färre personer att ty sig till. Det kan bli rörigt om det blir för mycket intryck och för många personer, inte bara pedagoger utan många barn också, säger Karin Andersson.

Föräldrarådet har tillsatt en arbetsgrupp för att titta på frågan och resultatet blev bland annat en skrivelse till Barn- och utbildningsnämnden och kommunfullmäktige i Sundsvall med krav på att ett maxtak införs. Nu är det förskolechefen på varje förskola som beslutar om hur många barn som kan tas emot utifrån lokaler, personal och barn, till exempel åldrar och särskilda behov. Skolverkets riktvärde om cirka 15 barn per grupp togs bort 2013 eftersom förskolorna ändå inte följde rekommendationerna. Det tycker en av föräldrarna, är orimligt.

– Ska vi slopa hela brottsbalken för att det finns se som inte följer lagen? Istället borde det skjutas till mer resurser, säger föräldern.

I Sundsvalls kommun går i snitt 18 barn per avdelning, enligt en mätning som gjordes den 16 februari. Barngruppernas storlek har ökat sedan förra mätningen 2013, framför allt gäller det småbarnsavdelningarna. En av anledningarna är, enligt föräldrarådet, de ersättningsnivåer som kommunen får för barn som bara går 15 timmar i veckan, till exempel om föräldrarna är arbetslösa eller föräldralediga. Då får kommunen och avdelningarna bara en halv skolpeng, vilket gör att planeringen blir ryckig. Förskolecheferna fyller på barngrupperna för mycket för att få ett ekonomiskt handlingsutrymme, menar föräldrarådet. Barngrupperna skulle vara mindre om kommunen fick hel ersättning även för 15-timmarsbarnen.

– Barn som går 15 timmar i veckan innebär inte halva jobbet. Personalen har föräldrar att förhålla sig till, det ska hållas utvecklingssamtal och planeringar även för de barnen, menar en av föräldrarna i föräldrarådet.

– Det handlar om våra barns framtid. Går det bättre på förskolenivå så kan det generera att det går bättre i skolan och med tanke på att Sundsvall har målet att bli bästa skolan 2021, så kan det här vara ett steg i rätt riktning, säger Karin Andersson.

Mer läsning