Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Föräldrar missnöjda med nya vårdregler

/
  • – Jag är inte kritisk till biståndet i sig, utan utformningen. Det är mer diskbänk och dammsugning än kontakt, säger Georg Lord.
  • Georg Lord oroar sig för sin dotters och andra vårdtagares situation.
  • Stimulans och utveckling är viktigt för de psykiskt funktionshindrade. Just den här vårdtagaren tycker om att måla.
  • Frysen är full av halvfabrikat.

De gemensamma måltiderna är borta. Frysen fylls med halvfabrikat och aktiveringen är det tunnsått med. Så ser vardagen ut för flera psykiskt funktionshindrade på Kalmarvägen 2 i Sundsvall. I alla fall enligt föräldrar ST pratat med.

Annons
Efter kritik från länsstyrelsen ändrade Sundsvalls kommun reglerna för bedömning av bistånd för psykiskt funktionshindrade. Sedan något år tillbaka gäller individuella bedömningar för hur mycket hemtjänst vårdtagarna ska få.
När ändringen infördes var Eva Eriksson, anhörigföreningen, glad och förväntansfull. Hon hoppades på mer tid för aktiviteter som bad och promenader.
Men omläggningen blev en besvikelse för henne. Samma bild ger Georg Lord, som har en anhörig på Kalmarvägen 2.
Jag är inte kritisk till biståndet i sig, utan utformningen. Det är mer diskbänk och dammsugning än kontakt, säger han.
Georg Lord vittnar om vårdtagare som tillbringar stora delar av dagen med att bara ligga på sängen. Enbart hemtjänstpersonal och kontaktpersoner räcker inte, tycker han. Det behövs en utvecklingsledare som kan engagera de boende, och aktivering ute i samhället.
Samtidigt som biståndet lades om slopades de gemensamma måltiderna på Kalmarvägen 2. Nu äter var och en för sig.
Det har lett till tröstätande och jag vet flera här som väger 100 kilo eller mer nu, säger Georg Lord. Han menar att den sociala samvaron blivit lidande, likaså kosthållningen.
Eva Eriksson instämmer.
Det har hänt att en person fått 2000 kronor insatt på ett ICA-kort och själv fått handla. Det blev bara chips och Coca-cola, säger hon. Det går inte att först ha omfattande hjälp i tio år och sedan klara sig själv med hjälp bara några timmar om dagen, säger hon.
Två andra föräldrar ST talat med stödjer Georg och Eva i deras synpunkter. De efterfrågar ordentlig rehabilitering.
Min dotter har gått upp i vikt och mår sämre, säger en av dem.
Georg Lord är 73 år och känner att föräldraansvaret är tungt. Han försöker aktivera sitt vuxna barn så gott det går och skjutsar ofta.
Vi föräldrar orkar inte hur länge som helst, säger Eva Eriksson.

Mer läsning

Annons