Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Föräldrar om nya färdtjänsten: "Lever med ständig klump i magen"

/
  • Viktor Magnusson, Melina Thiele, assisten Sofi Fröberg, assistent Caroline Wiegandt, Malin Eriksson och assistent Julia Granström.
  • Melina Thiele och Viktor Magnusson behöver en fungerande färdtjänst för att kunna leva ett spontant liv och ta sig runt till aktiviteter och vänner.

Förseningar, okunniga chaufförer och bokningar som uteblir.
Nu riktas kritik mot färdtjänsten.
– Vi är jävligt trötta på det här, säger Ann-Louise Magnusson, mamma till funktionshindrade Viktor.

Annons

Melina, 15 år och Viktor, 19 år är beroende av en fungerande färdtjänst, men sedan kommunens nya upphandling trädde i kraft i början av sommaren har tryggheten försämrats enligt föräldrarna.

– Det står i lagen att de har rätt att leva ett lika normalt liv som andra, man tycker ju att en rätt till färdtjänst borde ingå där, säger Ann-Louise Magnusson, mamma till Viktor.

Tidigare var det Wedins som körde färdtjänst, nu är det Taxikurir och sedan de tog över har det, enligt Ann-Louise Magnusson och Linda Thiele, mest bara krånglat. Dubbelbokningar, stora förseningar eller att det helt enkelt inte kommer någon bil, är numera vardagen för de som är i behov av färdtjänst.

Tidigare i sommar hade Linda Thiele bokat riksfärdtjänst till dottern Melina som skulle ta henne och assistenten till Trolska skogen.

– Jag satt vid köksbordet med en stor klump i magen, orolig att det inte skulle komma någon bil, säger Linda Thiele.

Och det gjorde det inte heller. Linda Thiele ringde till beställningscentralen som påstod att hon inte hade bokat en bil.

– De sa åt mig att ringa till Taxikurir som sa åt mig att ringa till beställningscentralen igen. Jag satt i säkert 45 minuter och tjatade tills jag fick en bil. Tänk själv att behöva gå in till sin dotter som har sett fram emot utflykten och säga att den kanske inte blir av, säger Linda Thiele.

När en del chaufförer kommer förväntar de sig att assistenterna ska spänna fast Melina eller Viktor.

– Det känns inte som att chaufförerna har fått någon utbildning, vilket är väldigt viktigt så att rullstolarna sitter fast ordentligt, säger Ann-Louise Magnusson.

När Melina skulle åka hem från Rix FM-festivalen i tisdags kom en vanlig bil och när Viktor skulle hem från en kompis i Ljustorp kom ingen alls.

– När jag ringde beställningscentralen sa de "jag ser att du har bokat, men det finns ingen bil ledig", säger Ann-Louise Magnusson.

– Det känns som att kommunen har tagit sig vatten över huvudet, det verkar inte finnas tillräckligt med färdtjänstbilar, säger Linda Thiele.

På kommunen är man medveten om problemen.

– När Taxikurir tog över den 14 juni så var det brist på specialfordon. Då fick vi också höra att det var en del förseningar. Men de har fått in fler specialfordon och jag tycker att klagomålen har minskat, säger Andreas Pettersson, avdelningschef på stadsbyggnadskontoret.

Enligt Andreas Pettersson är han inte uppdaterad på eventuella problem som uppstått under sommaren, men säger att det ofta uppstår liknande problem när en ny entreprenör ska ta över färdtjänstresenärer.

– Det är än så länge väldigt nytt för alla inblandade, men det är inte bra om det fortfarande är stora förseningar. Jag förutsätter att färdtjänsten ska fungera bra. Vi kommer såklart att följa upp det här och se till så att det inte är ett problem framöver, säger Andreas Pettersson.

Hela sommaren har Ann-Louise Magnusson och Linda Thiele känt en stor oro. De förlitar sig på färdtjänsten då det är det enda sättet för Melina och Viktor att få ett mer spontant liv. Nu är det två veckor till skolstart och en rädsla finns att Melina och Viktor inte ska kunna ta sig till skolan.

– Skolstarten brukar vara stressig, och nu känns det som att det kommer bli mer kaos än vanligt, säger Linda Thiele.

– Allt hänger ju på färdtjänsten för oss. Kommer det ingen bil på morgonen kan inte assistenten gå hem och jag kan inte åka till jobbet. Hela familjen påverkas av det här, säger Ann-Louise Magnusson.

Mer läsning

Annons