Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förbereder sig med polisen

/

Trafikverket förebereder sig på stort trafiktryck när Sundsvallsbron invigs på torsdagen. Tillsammans med polisen har de nu lagt upp en planering för att undvika kaos.
– Jag skulle råda till att inte köra över bron den första timmen i alla fall, säger projektledaren Magnus Lundberg.

Annons

Efter brolopp och världens längsta fackeltåg är det äntligen dags. På torsdag invigs den 2109 meter långa Sundsvallsbron. Halv fem på eftermiddagen startar den officiella invigningsceremonin, med tal från bland andra kommunstyrelsens ordförande Peder Björk (s), infrastrukturminister Anna Johannson (s) och Kung Carl XVI Gustaf.

Klocken fem klipper Kungen bandet och därefter släpps trafiken på. Trafikverket har förberetts sig på att trycket över bron kommer att vara stort.

– Vi gör vad vi kan för hålla det under kontroll, säger Magnus Lundberg.

De har tillsammans med polisen lagt upp en planering och några regler som ska följas under dagen.

– Man får inte ställa sig och vänta och köa på motorvägen, eller åka runt i rondellerna bara för att vara först över. Där hjälper polisen till och styr bort om det skulle uppstå en sådan situation, säger Magnus Lundberg.

Han hoppas även att underhållningen på scenen i innerhallen kommer att avleda en del trafik.

Utöver detta har de även sänkt hastigheten på bron.

– Hastigheten kommer ligga på 110 kilometer per timme, men under den första tiden har vi valt att sänka den till 80 kilometer per timme, säger han.

Trots åtgärderna kommer trycket vara hårt på bron, vilket enligt Magnus Lundberg är både positivt och negativt.

– Det är så klart jätteroligt att det finns ett så enormt intresse. Men alla kan inte köra över samtidigt. Eftersom vi släpper på trafiken klockan fem, när det ändå är rusningstrafik finns ju risken att det är många som vill passa på att köra över bron för första gången på väg hem. Jag skulle råda till att undvika bron de första timmarna, eller till och med till dagen efteråt, då det har lugnat ner sig något, säger han.

Om det skulle ske någon olycka under invigningen kommer även räddningstjänsten vara extra på tårna.

Mer läsning

Annons