Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Föremålen grävs upp på Stora torget

De föremål som grävdes ned på Stora torget i Sundsvall under 1999 måste grävas upp. Föremålen som placerades under gatstenarna var menade att bevaras för framtiden. Men med hänsyn till nya miljöaspekter är det direkt olämpligt att föremålen grävts ned då flera av sakerna kan läcka miljögifter i jorden.

Annons
Stadsritualen pågick under hela året 1999 och gick ut på att 366 personer skulle gräva ned något under torget för att bevara detta från ett årtusende till ett annat.
På kommunens stadsbyggnadskontor tycker man att hela historien är beklaglig.
Det här borde ha kontrollerats innan man bestämde sig för att genomföra den här stadsritualen. Det känns ju lite fjuttigt att föremålen bara legat där under ett par år. Samtidigt är det klart att vi inte kan gräva ned något miljöfarligt på ett ställe och sedan kräva att boende i kommunen ska sopsortera hemma.
Föremålen kommer nu att grävas upp av utbildade arkeologer då sakerna klassas som arkeologiska fynd eftersom de grävdes ned förra årtusendet. Om det är möjligt att ta bort eventuellt miljöfarliga ämnen ur sakerna kan de sedan komma att grävas ned igen under en ny ceremoni. Men från kommunens sida är man tveksam till att be de 366 personer som grävde ned sakerna från början om att vara med vid ytterligare en ceremoni. Istället planerar man att fråga kungen om han kan tänka sig att delta vid den nya nedgrävningen.
Men om inte kungen vill vara med kanske vi bara gräver ned sakerna utan någon offentlig tillställning. I så fall ska vi i alla fall försöka göra det enligt den koreografi den allra första nedgrävningsceremonin hade, fast utan publik, säger man på stadsbyggnadskontoret.

Mer läsning

Annons