Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förening bestrider överklaganden

/
  • Avgörs i rätten. Skiss över den planerade kanalen mellan Lassöviken och Svartvik­en vars framtid ska avgöras i Miljööverdomstolen. Foto:ARKIV

Rättsprocessen om kanalen i Lubbans vara eller icke vara fortsätter.

Miljödomstolens klartecken överklagades och ärendet ska prövas igen.

Nu har Skärgårdsföreningen lämnat in en skrivelse där klagomålen bestrids.

Annons

Miljödomstolen gav i juni förra året klartecken till kanalprojektet i Lubban. Men domen överklagades av kommunens miljönämnd och länsstyrelsen i Västernorrland.

Ärendet ska prövas av Miljööverdomstolen och Njurunda skärgårds ekonomiska förening, som driver projektet, har därför lämnat in ett yttrande där man på punkt efter punkt bestrider överklagandena.

– Vi tycker att vi har visat genom vår skrivelse att man har fel, säger Ingeli Gagner, konsult i regional utveckling som medförfattat yttrandet.

Länsstyrelsen menar i sin överklagan att sedimentet i vikarna har högre halter av framför allt de giftiga ämnena PCB och kadmium än vad som kommer fram i den miljökonsekvensbeskrivning som gjorts, något som skulle påverka miljön negativt om massorna dumpas i havet vilket miljödomstolen gav föreningen tillstånd till.


Använde fel tabell

Enligt Skärgårdsföreningen ska konsulten som analyserade sedimenten ha tolkat provsvaren felaktigt, något föreningen också informerade om vid förhandlingarna i Miljödomstolen.

– Företaget som utförde analysen har kommit in med en rättelse angående att de använt fel jämförelsetabell, säger Ingeli Gagner.

Därför hävdar nu Skärgårdsföreningen att länsstyrelsen är helt fel ute när det gäller föroreningshalten.


”Argumenten faller”

– Nu kan man konstatera att det inte finns några föroreningar i området och därmed faller länsstyrelsens argument, säger Ingeli Gagner.

I överklagande finns också invändningar mot att projektet inte skulle bidra till att utveckla området i den utsträckning föreningen menar.

– En av de saker båda tagit upp är att projektet inte har något allmänintresse. Men vi visar att det är bra för besöksnäringen och att man på 2,5 år skulle tjäna in kostnaden för projektet i allmännyttan, säger Ingeli Gagner.

I slutet av maj kommer förhandlingar i målet att hållas.

Mer läsning

Annons