Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Företagare som slapp undan

/

Annons
Glömsk arbetare fick ta straffet
20 000 liter flygbränsle rann i januari 2002 ut från Statoils depå i oljehamnen i Sundsvall. Miljökontoret vittnade efteråt om brister i företagets hantering. Bland annat hade Statoil intygat att cisternerna hade nivålarm, vilket var falskt.
Driftschefen friades i tingsrätten, trots att det var han som i två skrivelser felaktigt angett att det fanns överfyllnadsskydd. Företaget slapp också betala företagsbot.
Däremot dömdes två anställda. Hårdast straff villkorlig dom och 40 dagsböter fick den arbetare som glömt stänga en ventil.

Tankbilsförare dömd först i hovrätten
En tankbilsförare började fylla en tank med eldningsolja och lämnade tankningen obevakad för att prata med en kund via telefon i förarhytten. Kopplingen gick av någon anledning upp, och 1 900 liter olja pumpades ut på marken.
Sundsvalls tingsrätt friade föraren, bland annat då det ingick i arbetet att svara i telefon.
Hovrätten, som tog upp fallet för ett år sedan, konstaterade däremot att föraren hade instruktioner att övervaka lossningen. Mannen fick 50 dagsböter för vållande till miljöstörning.

Botniabanan friades från miljöbrott
Botniabanan och byggbolaget Skanska åtalades för tre år sedan för miljöbrott, alternativt vållande till miljöstörning och otillåten miljöverksamhet.
Vid järnvägsbygget norr om Örnsköldsvik hade ett stort upplag av byggmassor anlagts utan tillstånd. 1999 inträffade ett ras. Jord och slam rann ut i en bäck och flera hundra meter av bäckens ekosystem fick svåra skador. Även två åar drabbades under samma period av kraftig grumling.
Åklagaren ville att företagen skulle betala företagsbot, men de friades av tingsrätten.

Mer läsning

Annons