Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Företagare som vill rädda liv

/

För Helena Westlund är företagandet en fråga om liv eller död.
Sedan 2010 säljer hon utbildningar i Hjärt- och lungräddning och i sommar är utomhusdebut med privatpersoner på Bergafjärdens camping.
– Jag känner att det är perfekt läge, säger hon.

Annons

Helena Westlund är utbildad specialistsjuksköterska och har jobbat av och till på akuten i Sundsvall sedan 1998. Just nu arbetar hon deltid på en annan avdelning parallellt med att hon driver företaget Prolivia. Affärsidén är att lära så många som möjligt att rädda liv.

– Går jag plus minus noll så är jag glad, men det är det här jag vill göra, säger hon.

Sedan i höstas har hon sällskap av Nathalie Jansson i firman. Till vardags arbetar hon som akutsjuksköterska. Nathalies är dessutom internutbildare på sjukhuset i avancerad Hjärt- och lungräddning (HLR). I företaget delar de sysslorna så att Helena fokuserar på hjärt- och lungräddning på vuxna medan Nathalie fokuserar på barnen.

Båda har de varit med om att rädda liv på riktigt och de propagerar för att det alltid är bättre att göra något än att inte försöka alls när krisen är ett faktum. Alla kan göra något, och alla som gått en utbildning gör något, konstaterar de.

– Det vanligaste misstaget när man gör bröstkompressioner är att man tar i för lite. På en vuxen person måste man ta i ordentligt. Sedan får man hålla på tills dess att personen återfår livstecknen eller att det kommer hjälp. Se alltid till att slå larm, säger Helena Westlund.

Omsättningen i företaget är ännu så länge blygsam och täcker ungefär en halvtidstjänst. Helena Westlund skulle välkomna en extern sponsor. Målsättningen är att få Prolivia att växa. Samtidigt har hon emellanåt misströstat och börjat fundera på att avveckla när kostnaderna för utrustning och lokaler skenat i väg.

– Då händer det alltid något som gör att man blir påmind om varför man håller på med det här. Det kan vara en sådan sak som den unge killen som föll ihop livlös i Eon Arena när han var på hockey. Känslan av att hjälpa någon tillbaka till livet är enorm, säger Helena Weslund.

Mer läsning

Annons