Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förlossningsvården ska bli bättre – får 17 miljoner

/

Förlossningsvården har fått kritik i Sundsvall och har hotats försvinna i Örnsköldsvik precis som sjukvården i Sollefteå.
Nu får Landstinget Västernorrland 17 miljoner kronor för att bli bättre.

Annons

Regeringen och SKL (Sveriges kommuner och landsting) är överens om att satsa på förlossningsvården och vård som stärker kvinnors hälsa.

125 miljoner kronor ska fördelas över landet och Västernorrland får 17 av dem, fördelat på resten av året och över nästa år.

Pengarna ska gå till "kompetensförsörjning och stärkt bemanning".

– Den här satsningen är en viktig bit på vägen mot en mer jämställd och jämlik vård. Förlossningsvården är avgörande för många kvinnors hälsa, och behöver bli mer jämlik över landet säger Gabriel Wikström, Folkhälso- sjukvårds- och idrottsminister, i ett pressmeddelande.

Förlossningen i Sundsvall har varit i blåsväder tidigare och förra sommaren var det en akut brist på barnmorskor samtidigt som den granskades efter två allvarliga händelser.

Läs också: Pressad personal säger upp sig i protest

Samtidigt har överlevnaden för BB i Örnsköldsvik varit omtvistad, medan densamma i Sollefteå kan läggas ner.

Fem miljoner kommer tilldelas under 2015 och resterande tolv under 2016.

– Det här blir ett viktigt tillskott i arbetet med att öka patientsäkerheten. Även om svensk förlossningsvård håller hög klass, finns förbättringsområden. Ett sådant är komplikationer i samband med förlossning, där vi dels behöver minimera skadorna, dels säkerställa att de som trots allt drabbas, får rätt vård, säger Lena Micko, ordförande Sveriges Kommuner och Landsting.

Läs också: Patienternas säkerhet hotad – "Tas större risker än någonsin"

Mer läsning

Annons