Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Försäkringskassans stöd försvann

/
  • Sonen Ali, 3 år, försöker förstå något av alla de handlingar Hassan Hussein samlat på sig under sin process.
  • Ali 1,5 år sitter tillsammans med mamma Jinan som kanske kan försöka studera eller börja jobba lite när pojkarna får börja på dagis. Nu är hon hemma eftersom Hassan Hussein inte klarar av att ta hand om barnen ensam.
  • Ibland känner han sig ledsen och arg men trots många motgångar har Hassan Hussein under åren lyckats bevara hoppet om att få tillbaka pengarna för att kunna köpa en handikappsanpassad bil.

Bidraget på 60 000 krononor till en handikappsanpassad bil försvann i bilförsäljarens ficka. Nu är Hassan Hussein från Sundsbruk utan bil och pengarna får han inte tillbaka. — Jag har försökt med allt men nu känns det som om alla dörrar är stängda, säger Hassan Hussein.

Annons
För 20 år sedan var Hassan Hussein med om en bilolycka, två år senare amputerades hans ena ben. I december 2001 blev Hassan Hussein blev beviljad ett bilstöd från försäkringskassan till en handikappanpassad bil. I april 2002 skrev han på köpet av en Ford Winstar hos en bilhandlare i Timrå. Bilen kostade 78 000 kronor.
Jag skulle få provköra bilen en vecka och insåg direkt att det var flera fel på bilen. Bland annat var det ett elfel som gjorde att bilen slogs av ibland, säger Hassan Hussein.
Han påtalade bristerna för försäljaren som lovade att fixa till bilen. Sedan började tiden att ticka iväg.
Han sa hela tiden att bilen var på olika ställen och att den snart skulle vara klar. Under tiden fick jag låna diverse andra bilar av företaget, säger Hassan Hussein.
Efter fyra månader fick Hassan Hussein nog, han hade dessutom fått höra att det vore bäste för honom att kräva pengarna tillbaka eftersom företagaren inte uppfattades som seriös.
Då tog jag kontakt med företaget och sa att de hade mitt tillstånd att sälja bilen om jag kunde få pengarna tillbaka. När jag kom tillbaka till firman var bilen borta men några pengar fick jag inte eftersom ägaren till företaget sa att min bil bara var utlånad.
Till slut fick han dock beskedet att hans bil sålts.
Men när jag krävde att få mina pengar tillbaka sa ägaren att han inte hade några men skulle ordna fram inom en viss tid, berättar Hassan Hussein.
Vid den tiden tog han kontakt med kommunens konsumentrådgivare och i december 2003 polisanmälde Hassan Hussein företagaren för bedrägeri. Men polisen la ned utredningen eftersom de ansåg att brott inte kunde styrkas utan att det snarare var att betrakta som ett civilmål.
Därefter har han försökt få tillbaka sina pengar genom en fodran hos Kronofogdemyndigheten. Där konstaterade man att Hassan Hussein hade rätt att få tillbaka sina pengar men när Kronofogdemyndigheten skulle göra en utmätning hos företagaren fann man att personen inte ägde något som gick att utmäta.
Så jag kunde inte få tillbaka mina pengar trots att jag har rätt till det.
En utmätning har gjorts men eftersom företagaren hade många skulder fick Hassan Hussein bara vara med och dela på resultatet.
Jag fick 8000 kronor. Men de pengarna täcker nog bara de utgifter jag fått för att rådfråga en advokat, ansöka om betalningsföreläggande och telefonsamtal.
Då olyckan skedde studerande han och efter studierna har han kunnat jobba ett antal år som egen företagre samt som taxichaufför. På senare år har 35-årige Hassan Hussein fått problem med sin hälsa. Han har smärtor från ryggen som gör att han tvingas äta starka värktabletter och hans kvarvarande ben har förslitningsskador, läkarna bedömmer att han inte kommer att kunna arbeta igen.
Vi har inte råd att köpa en handikappanpassad bil själva och utan bil kommer jag ingenstans. Nu sitter jag mest här hemma.
Familjen har det svårt ekonomiskt och tvingas hela tiden kämpa med sina vardagliga bestyr så Hassan Hussein vill inte ge sig i kampen för att få tillbaka sina pengar.
Jag kan inte låna pengar själv för att köpa en bil eftersom jag har allt för låg inkomst nu och jag får inte ett nytt bidrag hos försäkringskassan eftersom man bara får ansöka vart sjätte år så jag måste kämpa vidare. Vad annat kan jag göra? Att gå till en advokat är för dyrt så det ger mig bara ett alternativ, jag får försöka själv.

Mer läsning

Annons