Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Försäljningen av nikotinläkemedel ökar mest i Västernorrland

Sedan rökstoppet på restaurangerna infördes och i takt med att kylan intar rökrutorna köper allt fler nikotinhjälpmedel för att bli av med begäret.
Försäljningen har ökat mest i Västernorrlands län.

Annons
Margareta Seimersson, chef för Apoteket Gripen i Sundsvall, har inte märkt av att försäljningen ökat med 17 procent. Den period som jämförs är juli september i år jämfört med samma tid i fjol.
Det är en kort period att jämföra med. Förklaring till ökningen kan vara att vårdcentralerna i länet arbetar aktivt för att få patienter att sluta röka. Sedan har ju restauranger och större arbetsplatser som sjukhuset infört rökförbud, säger hon.
För att hjälpa rökarna att bli av med sin last har apoteket Gripen numera en hälsocoach, Elin Edler. Missmodiga nyblivna ickerökare kan besöka eller ringa henne om de vill bli peppade.
De som använder nikotinläkemedel och dessutom får rådgivning fördubblar sina chanser att sluta röka, säger Margareta Seimersson.
Över 90 procent av dem som enbart använder nikotinhjälpmedel faller tillbaka till ett beroende. Till snusfabrikanterna stora glädje väljer många rökare att bli snusare. Därför satsar de allt mer på marknadsföring. Apoteket, som däremot vill få rökarna helt nikotinfria, sätter in moteld. Just nu startar en kampanj om tobak.

Mer läsning

Annons