Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Försening av Ådalsbanan drabbar Botniabanan

Regeringen drar sannolikt in pengar från Banverket.
Följden kan bli att upprustningen av Ådalsbanan försenas och inte är klar när Botniabanan öppnar.

Annons
Banverket förlorar 400 miljoner av de pengar man tänkt sig att använda i år. Pengarna kan komma senare, men verket förklarade snabbt att Ådalsbanan är ett av de projekt som kan skjutas upp efter regeringens besked. Beslut tas inom kort.
Kenth Nilsson vid Banverkets mellersta region ser en risk att förseningen drabbar Botniabanan.
Om Ådalsbanan inte är färdig 2010, får Botniabanetågen gå på den gamla och dåliga sträckan mellan Veda och Härnösand. Där kommer det att gå sakta, sakta, säger han.
I första hand är det upprustningen av sträckan Veda-Bollstabruk som skjuts fram enligt Kenth Nilsson. Markarbetena skulle börja redan i sommar.
Förseningen kan få en dominoeffekt på hela projekt Ådalsbanan eftersom tillgången på maskiner och arbetare är begränsad.
Arbetet ska utföras i en viss ordning mellan de olika sträckorna. Spårbyte på något avsnitt ett år, följs av samma arbete på ett annat avsnitt året efter.
Att jobba ikapp en försening är därmed både svårt och dyrt. Det kostar att hämta extra maskiner och arbetare från annat håll i landet och kostnaderna får inte överstiga den pott som finns i dag.

Mer läsning

Annons