Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Forskarna vet alldeles för lite om vad som...

/
  • Snus: Svart eller vitt ? Malin och Hanna har inte en enda snusande tjej i sin bekanskapskrets. Däremot känner de till många i ders ålder runt 15 som snusar. Maria, däremot son arbetar inne på Kicks snusar själv sedan två år tillbaka,flera ihennes bekanstkapskrets snusar. Är det så att snusen sprider sig snabbt i vnkretsen men har du inge nära som snusar börjar du inte .?

Forskarna vet alldeles för lite om vad som händer med de nyfödda barnen när mammorna snusar. Därför startar nu den första svenska undersökningen av blivande mammors snusvanor i de sex nordligaste länen och Gotland.

Annons
Det finns ett snusbälte som går över Norrland. Det bekräftas bland annat av den nationella databasen som matas med information från mödravårdscentraler i hela landet. Knappt en och en halv procent av sveriges gravida kvinnor snusade vid inskrivningen.
I Västernorrland är siffran 4,9 procent och i Jämtland 9 procent, berättar barnmorskan Berit Samuelsson på vårdcentralen Centrum i Sundsvall.
Det finns än så länge få siffror som visar att användandet av snus ökar bland yngre kvinnor. Men allt fler säger att de är snusare när de vill ha p-piller. Så är det också för dem som blir gravida.
Det vi vet idag är att barn till snusande mödrar föds tidigare och väger mindre. Nu vill vi veta mera om hur det går för de här barnen, säger Ronny Wikström från neonatala forskningsenheten på Karolinska sjukhuset som leder undersökningen.
I den ska 450 snusande kvinnor i sju svenska län följas noggrant under graviditeten. Studien beräknas vara klar om två år och grundar sig på det fenomenet att det svenska snuset i stort sett bara finns och brukas i Sverige.

Mer läsning

Annons