Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förslaget till ny skollag dumpas

Förslaget på ny skollag har dumpats.
Ett beslut som skapar många frågor på lokal nivå. Bland annat om skolskjutsar, avgifter och skolledarnas befogenheter.

Annons
I torsdags kväll meddelade skolminister Ibrahim Baylan att förslaget till ny skollag läggs i träda.
Regeringen kan inte komma överens med miljöpartiet om friskolornas etableringsrätt och om vilken grad av självbestämmande de kommunala skolorna ska ha.
Det är oklart när ett nytt förslag kommer. Arbetet med den nya skollagen har pågått i flera år, redan 1999 tillsattes en parlamentarisk kommitté.
Ute i kommunerna har man sett fram emot den nya lagen.
Det var oerhört synd att det blev så här. Väldigt, väldigt tråkigt. Vare sig man gillar det här förslaget eller ej så är vi många som väntat på vägledning i en rad frågor, säger Ove Lundberg, utredare på barn- och utbildningskontoret i Sundsvall.
Han pekar på en rad frågor där det även i fortsättningen kommer att råda viss osäkerhet:
1. Skolskjutsar för barn som har växelvis boende. I den nya skollagen skulle skjuts bara behöva ordnas från en adress, nu blir situationen fortsatt delvis oklar.
2. Skolavgifterna. I den nya skollagen fanns det kontroversiella förslaget att helt slopa avgifterna. Nu blir den mildare skrivningen kvar - där enstaka och små avgifter upp till drygt 100 kronor per termin tillåts.
3. Rektorerna fick med det nya lagförslaget större befogenheter att hålla ordning i skolan. Bland annat öppnades för möjlighet att beslagta föremål i en större utsträckning.
4. Elevernas möjligheter att få rättvisa och likvärdiga betyg skulle stärkas genon den nya lagen. Bland annat genom en enklare möjlighet att göra ändringar av felaktiga betyg. Dessutom skulle enbart obehöriga lärare få sätta betyg under överinseende av en behörig lärare.
Nu får folket i skolorna hålla sig till tåls.
Vi hade mentalt ställt in oss på en ändring. Nu får vi ställa in oss på att nuvarande skollag gäller och fortsätta jobba efter den, säger Ove Lundberg.

Mer läsning

Annons