Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Första dagen i skolan

/
  • Andreas Wickberg, Dan Lundqvist, Andreas Wåglöf, Emilie Johansson och Johan Björklund har redan många kompisar på Dingersjö skola.
  • Det är lite svårt att göra sig hörd för fröken Britt-Inger Engström. Nu ska alla barnen ställa sig i ring och den allra första skoldagen ska börja.
  • Tommie Bergström, Andreas Wåglöf och Andreas Wickberg har hittat skolgårdens egna skog. Alldeles i närheten finns fotbollsplanen.
  • Hur många har något sommarminne med sig? Två stenar, en hästsko startar berättelser om trevliga sommarminnen av resor och fisketurer.
  • Amanda Bergmansson har längtat till skolan. Till nya och gamla kompisar och till alla saker som finns inne och ute på skolgården.
  • Johan Björklund klättrar upp i klätterställningen. En del av skoldagen som för förskolebarnen både handlar om lek och allvar.
  • Ordning och reda ska det vara. Amanda Bergmansson, Jennifer Berglin och Emilie Johansson kontrollerar att de har vad de behöver på hyllan i hallen.
  • Dan Lundqvist har som så många andra av barnen i förskoleklassen redan besökt Dingersjö skola. Ändå är det lite speciellt att ha börjat skolan.
  • Andrea Wickberg, Robin Nilsson och Amanda Bergmansson är sugna på att börja med datorprogrammens läs-och skrivövningar för förskoleklasser.
  • Vad vill vi göra i skolan egentligen? Tommie Bergström, Andreas Wåglöf och Dan Lundqvist väntar på rasten för att utforska skolgården.

Förväntningarna är de samma som alltid hos barn och föräldrar. Det är nå´t stort med att börja skolan och det är skönt att ha pappa och mamma i närheten. Med sommarbruna armar och mycket spring i benen började årets förskoleklass på Dingersjö skola i Njurunda.

Annons
Fast jag har varit här förut och hälsat på, säger 6-åringen Dan Lundqvist och får medhåll av kompisarna.
Nästan alla har varit och besökt skolan före skolstarten. Nån har till och med ätit lunch och tittat på fröknarna. Lokalerna är bekanta. Men det är pirrigt ändå. Mamma och pappa står bredvid med småsyskonen.
Förra året blev det skola i Dingersjö före detta förskola. Nu går det 40 barn från förskoleklassen till och med årskurs 4 på skolan tillsammans med 7 vuxna. En liten utbrytargrupp från den betydligt större låg-och mellanstadieskolan på Kyrkmon.
Det är jättefint här. Lite annorlunda än när jag gick i skolan med stora klasser och bara en fröken, säger Arne Bergmansson och håller koll på dottern Amanda som obekymrat hänger i klätterställningen med nya och gamla kompisar.
Tryggheten finns i att många av barnen gått på samma dagis tidigare. Eller att några av de äldre grannbarnen går på samma skola. Om det behövs finns de i några klassrum längre bort i byggnaden.
Snart kommer en av fröknarna och plingar med en liten mässingsklocka. Det är dags för att en stund avsluta leken och ställa sig i en gemensam ring. Bara barn och inga föräldrar. Men föräldrarna är ändå nära.
Årskurs 3-4 går till sitt klassrum tillsammans med sin personal, årskurs 1-2 till sitt och förskoleklassen till sin del av byggnaden. Påsarna med sommarminnen kommer fram tillsammans med berättelserna om sommaren.
Hur känns det att vara här? Jag tycker att det är jättepirrigt, undrar Britt-Inger Engström som tillsammans med Annika Johansson tar hand om förskoleklassen.
Samtalet handlar om förväntningar och önskemål. Några vill jobba med garnerna, andra måla eller börja med skriv-och lästräningsprogrammen på datorn. Det är ungefär så nära skolan de kommer under sitt första skolår.
Tiden går fort och det är dagens första rast. Förskoleklassen springer ut för att undersöka den väl tilltagna skolgården med en egen skog och hallonsnår. Det finns tid för att leka och bekanta sig med varandra. Precis som det ska vara det allra första året på skolan.

Mer läsning

Annons