Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Första svenska färskpotatisen i Sundsvall - auktioneras ut i dag

/

Små. Gula. Runda. Trots anspråkslösheten får de otrolig uppmärksamhet. Årets allra första svenska färskpotatisar.
I går hamnade de i Sundsvall och i dag auktioneras de ut.

Annons
I vanliga fall brukar den allra första svenska färskpotatisen hamna i Stockholm, men i år var Norrlandspotatis på plats i Helsingborg och ropade in femkilosskörden.
Sedan har vi haft intern lottning vilken av butikerna som vi säljer till som skulle få dem, berättar Stefan Holmberg, Norrlandspotatis.
Lotten föll på Ica Kvantum i Nacksta. Per Dahlin, frukt- och gröntansvarig, var påtagligt nöjd i går när han höll lådan i sin famn.
Men vi beslutade att vi ska auktionera ut potatisen och det vi får in ska gå till Barncancerfonden, säger Per Dahlin.
Om bara momsen skulle läggas på inköpspriset hade kostnaden varit drygt 700 kronor kilot och nu hoppas butiken att en auktion ska inbringa mera ändå.
Jag kan tänka mig att det blir någon krögare som ropar in partiet.
Men om någon privatperson är hysteriskt sugen på färskpotatis och beredd att lägga ut några tusenlappar för den böjelsen så är det fritt fram.
Även om vintern varit ovanligt lång och kall, även i Skåne, så blir det utan problem färskpotatis till rimligare priser till midsommar.
Det är tre veckor senare nu än vad det brukar vara. Fast den här veckan har tjälen gått ur backen i Skåne och sättningen på friland har börjat, säger Pirjo Gustafsson, sekreterare för potatissektionen inom Gröna näringars Riksorganisation.
Sannolikt blir det i alla fall färskpotatis från friland till pingst eller nationaldagen, lovar hon.

Mer läsning

Annons