Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förstelärarna har intagit skolorna

/

Nu är rekryteringen av årets nya förstelärare klar.
I dag kan Dagbladet presentera hela listan.
– Det finns både för- och nackdelar med den här reformen, säger Ingrid Larsson, ordförande i Lärarförbundets lokalavdelning i Sundsvall.

Annons

Reformen med förstelärare infördes 2012.

I bakgrunden ligger den annalkande lärarkrisen.

– För att locka fler att bli lärare, måste man höja statusen på yrket. Det räcker inte med att höja lönerna. Det måste finnas möjlighet för lärarna att göra karriär också, och det är väl syftet med att införa förstelärare, förklarar Ingrid Larsson.

I Sundsvalls kommun får alla förstelärare ett lönepåslag på 5 000 kronor.

Men det är inte alla som kan bli förstelärare.

– Man ska ha undervisat i minst fyra år, ha en särskild förmåga att se varje elev och ett sätt att undervisa som motiverar eleverna och leder till goda resultat. Dessutom ska man vara beredd att sprida sina erfarenheter till kollegor, berättar Ingrid Larsson.

Den som avgör vilka lärare som kan komma ifråga för tjänsterna är rektorerna.

– Rektorn får skriva ett utlåtande där han eller hon uttalar sig om lärarens pedagogiska skicklighet, fortsätter Ingrid Larsson.

Kan inte det bli ganska godtyckligt?

– Ja, visst öppnar det upp för en viss godtycklighet. Rektorernas arbetsbelastning gör att de inte hinner vara ute i klassrummen och se lärarna jobba, och då kan man ju ifrågasätta om de verkligen kan göra en riktig bedömning.

Årets 78 förstelärartjänster hade drygt 160 sökande.

– Helst skulle vi från fackets sida ha önskat att alla som sökte tjänsterna skulle få jobb som förstelärare. Att man inte får tjänsten behöver ju inte innebära att man inte är en skicklig, erfaren lärare. Men tyvärr finns det inte pengar till det, menar Ingrid Larsson.

Och det är inte alla som söker tjänsterna, trots att de är kvalificerade.

Läs också: Här är alla förstelärare – se hela listan

– Nej, många är rädda för att få för hög arbetsbelastning eftersom det inte tillförs några extra resurser. Förstelärarna i Sundsvall förväntas utföra många nya, styrda arbetsuppgifter som alla ska få plats inom arbetstiden och då blir det viktigt att prioritera, tycker Ingrid Larsson.

Trots viss kritik, ser facket även fördelar med den nya reformen.

– Vi får in mer pengar i systemet, samtidigt som vi fått en möjlig karriärväg för enskilda lärare, säger Ingrid Larsson.

Mer läsning

Annons