Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Försvarsmakten i stan – vill locka fler till militären

/
  • Militärer informerar skolelever. Här är det Pontus Löfgren till vänster och Mats Carlsson längst till höger som berättar för eleverna Alicia Burnens, Anton Lindkvist och Nellie Fastén.
  • Stridsvagn modell 122 har sannolikt aldrig visats i Sundsvall tidigare. Vid Försvarsmaktens dag finns den på plats. Intresserade besökare från arbetsförmedlingen och gymnasiet tar sig en närmare titt.

Grönklädda soldater och militärfordon har placerat sig vid Universitetsallén i Sundsvall det här veckoslutet.
Det är Försvarsmakten som är ute på en informationsturné riktad till skolor och allmänheten.

Annons

På avstånd ser det ut som en mindre militärövning.

Bandvagnar, koktross och stridsfordon står uppställda i skogsbrynet. Men det handlar om Försvarsmaktens dag som under fredagen och lördagen arrangeras i Sundsvall. Grusplanen mitt emot sporthallen är arena för evenemanget.

– Det är andra året som vi arrangerar Försvarsmaktens dag i Sundsvall. Det blev så lyckat förra hösten så nu kör vi igen i lite större omfattning, förklarar Pontus Löfgren, informatör vid försvarets Västernorrlandsgrupp i Härnösand.

Försvarsmakten genomför en informationsturné på flera orter i norra Sverige i år. Syftet med turnén är att informera om den militära verksamheten och visa de möjligheter som finns till utbildning och fortsatt karriär inom försvaret.

– Arbetsförmedlingen och alla gymnasieskolor i Medelpad är inbjudna för att komma hit och träffa oss. Från gymnasieelever märker vi en ökad nyfikenhet på militära yrken, säger Pontus Löfgren.

På plats finns soldater från pansarbataljonen och hemvärnsförbandet från I19 i Boden samt från totalförsvarets skyddscentrum. Under lördagen kommer även det regionala hemvärnet att vara med. Totalt cirka 85 soldater kommer att ta emot den intresserade allmänheten.

Elever från bland annat Västermalms gymnasium var på plats under fredags förmiddagen. Fordonseleverna var särskilt intresserade av de stridsfordon som sällan ses i våra trakter. Det ärr sannolikt första gången som exempelvis en stridsvagn modell 122 förevisades i Sundsvall.

– Jag tycker att det verkar spännande och intressant. Jag skulle kunna tänka mig att jobba med fordon inom det militära, säger Alicia Burnens, elev vid Västermalms skolas fordonsprogram.

Mer läsning

Annons