Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fortkörarna vid skolor värst på Alnö

Totalt har 3 556 fordon kontrollerats av NTF och Motormännen vid fyra skolor i Sundsvall och Timrå där det är 30 kilometer i timmen. I Ankarsvik körde 97,3 procent av fordonen för fort.

Annons
När hastighetsbegränsningar kommer på tal så är de flesta eniga om att det är viktigt att respektera dem utanför skolor i alla fall. Men den undersökning som presenteras nu visar att det förhållningssättet bara är prat. För det går för fort även vid skolorna där barn går, springer, cyklar eller åker skolskjuts.
Mest alarmerande är situationen på Alnö vid skolan i Ankarsvik, bara 2,7 procent höll rätt hastighet. De dolda hastighetsmätningar som organisationerna gjort visar att det inte är mycket bättre på andra håll. Vid Kyrkskolan åkte 86,5 procent av bilisterna för fort och förbi Böleskolan höll 85,8 procent för hög hastighet. Bäst var det i Solede där det \"bara\" var drygt hälften som inte respekterade hastighetsbegränsningen, 51,3 procent. Mätningarna gjordes under skoltid i juni månad.
Tyvärr är det så här illa men vi är inte förvånade över resultatet, vi gjorde motsvarande mätning i fjol och det har inte blivit bättre, säger Lars Rehnström vid NTF i Västernorrland.
Nu ska resultaten skickas till respektive kommun för att något ska hända.
Det räcker inte med skyltar det måste till avsmalningar, gupp och annat för att få resultat.
Organisationerna vill med studien skapa debatt och bilda opinion för att det ska bli 30 kilometer i timmen vid alla skolor och förskolor. Samtidigt vill man få till stånd åtgärder som gör att efterlevnaden av hastighetsbegränsningarna förbättras och skapa förståelse för att de behövs för trafiksäkerheten. För även om någon blir påkörd i låg hastighet kan skadorna bli allvarliga men det finns en god chans att överleva smällen.
Vi återkommer med mätningar i höst när skolorna börjar. Då kör vi med öppen mätning så att bilisterna ser att de kör för fort och då bromsar de upp men det blir ingen långvarig effekt av en sådan insats heller, konstaterar en luttrad Lars Rehnström.

Mer läsning

Annons