Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förtroende honnörsord för ny polischef

/
  • I en kartong i kassaskåpet förvarar Josef Wiklund gamla urklipp. En favorit är ett exemplar från 2008 i Söderhamns-Kuriren där han var på två hela uppslag.

I onsdags utsågs Josef Wiklund till lokalpolisområdeschef för Medelpad.
En man som har många spännande sidor och visioner.

Annons

– Det känns som att vinna Idol eller Let's dance. Jag är stolt på ett personligt plan och för att få representera polisen på den här nivån, det känns stort. Det var väldigt hård konkurrens.

Josef Wiklund är öppen, glad, positiv till media och har en orubblig tro på att polisen måste bygga upp ett förtroende hos medborgarna för att samhället ska bli bättre.

– Polisen måste ha bra relationer. Finns relationerna finns också förståelse för ingripanden.

Han utexaminerades som polis 2002.

– Jag har inte ångrat mig en dag att jag blev polis. Det är lite som att spela i landslaget.

Innan dess var han sjöman och hårdrockare som spelade både trummor och gitarr. Han seglar gärna och musiken har följt med.

– När jag jobbade i Söderhamn hade vi ett polisband, Urixpoliserna, det finns ett bra klipp på oss på Youtube. Nu kör jag trumsolon för Hedbergskas elever.

Första tjänstgöringen var på citypolisen i Stockholm. Där började han med det som blivit något av hans signum, att få till en ändrad syn på polisen.

– Jag träffade skolbarn och tog av det yttre skalet så jag blev vanlig. En gång när jag åt med dem sa en i åttan "titta, han äter också". Då kände jag att jag var något viktigt på spåret.

I Sundsvall har han som enhetschef för brottsförebyggande ungdomsenheten gjort sig känd på ungdomsgårdar, skidbackar, skolor och bland föräldrar.

– Vi har också tagit mycket knark bland unga. Det har varit en bra samverkan med kommunen och det arbetet ska fortsätta.

Nu tar han tag i mycket av det som blivit liggande under den turbulenta tid som varit när landets länsorganisationer överförts till en riksenhet.

– Vi måste skapa en bra arbetsmiljö och få en bra arbetsplatskultur internt.

Han hoppas på att de medborgarlöften som polisen ska arbeta med ska ge bra resultat när det inte bara blir kriminella som möter polisen.

– En ledstjärna för mig är att polisen ska finnas närmare medborgarna, vara öppna externt. Jag vill skapa en större insyn och hoppas att polisen ska märkas av mera.

Josef Wiklund vill gärna också nå ut till fler genom sociala medier, något han lyckades med i Gävleborg.

Under sig kommer han nu att ha 15 eller 16 gruppchefer och de drygt hundra poliser som finns i landskapet.

När han suttit på sin tjänst i fem år ska det finnas en fungerande medborgardialog och polisen ha en bra arbetsmiljö.

– Och förhoppningsvis ska brottsligheten ha minskat och vi gör så bra utredningar att fler kan dömas.

Mer läsning

Annons