Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fortsatt kamp mot 3g i Kovland

Ett mastbygge stoppas. Andra står redan på plats. Men motståndet mot 3g-master fortsätter att vara starkt bland Kovlandsborna, som i det mest omstridda fallet vänt sig ända till regeringsrätten.

Annons
De nya master som ska byggas över hela landet för tredje generationens mobiltelefoni har på sina håll väckt starkt motstånd. Bland annat av rädsla för strålning, och oro för vad byggena innebär för naturmiljön.
I Sundsvall gäller det framför allt Kovland. Där har invånare överklagat en rad beviljade bygglov. Länsrätten var härom året på plats och tittade på två byggsajter.
Nu stoppas en av de masterna, den som skulle byggas på Täppbergets södra slänt.
Det är bra, säger Inga-Lill Nordin, som låg bakom överklagan och vars hus ligger bara 250 meter från det planerade bygget.
Ändå bor hon inte närmast.
En granne skulle ha fått masten alldeles inpå husknuten, berättar hon.
Orsaken till att bygglovet upphävs är att företaget inte tänker utnyttja det. Telia räknar med att få bra täckning även utan den masten.
Dessutom var det en dyr sajt, med ett vattendrag som gör det svårt att komma åt platsen, säger Lars-Eric Gustafsson vid Telia.
Andra master står redan på plats. Det gäller till exempel en mast vid Gårdtjärnssjön och en på Rännberget.
Åter andra är inte byggda, men planerna står fast. Det gäller bland annat den 72-metersmast på Skansberget som engagerat ett hundratal Kovlandsbor.
Länsrätten ville inte riva upp bygglovet kommunen beviljat. Ärendet överklagades till kammarrätten som inte ville ta upp det. Mastmotståndarna har i stället vänt sig till regeringsrätten.
Sven-Erik Hjort är en av dem som engagerat sig i frågan, och han känner sig inte avskräckt av att besluten hittills inte gått deras väg.
Än står det ingen mast där, och det hade det förmodligen gjort om vi inte varit så ihärdiga och överklagat, säger han.

Mer läsning

Annons