Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fota dig hos polisen

/

De nya kamerorna för passfoton är installerade på polisstationen i Sundsvall. Men nu inför omställningen är det många som söker nytt pass. – Det är högsäsong här nu, säger assistent Eivy Eliasson.

Annons
Från och med den första oktober ska alla passfoton tas på en polisstation. På stationen i Sundsvall installerade under torsdagen tekniker Krister Eriksson de båda kamerorna. Där ska sedan kunden ta sin bild i samband med passansökan.
Inför omställningen har polisen, i Västernorrlands län, under nästa vecka utbildning i den praktiska delen av hanteringen med de nya systemet. I Sundsvall är man optimistisk inför omställningen och räknar med att det ska gå bra.
Det kanske blir kanske lite problem i början innan man blir van systemet men sedan kommer det säkert att gå bra, säger Eivy Eliasson.
I Västernorrlands län finns det fyra stationer som tillhandahåller servicen med pass. Sundsvall, Härnösand, Sollefteå och Örnsköldsvik. Men ett pass som beställts på någon av de platserna kan även hämtas ut i Kramfors eller Ånge. Handläggningstiden för de nya passen blir ungefär en vecka.
Det kan variera lite beroende på till exempel helger, säger Leif Hemmingsson, informationsansvarig vid polisen i Västernorrlands län.
Något som däremot inte går att få ut i Västernorrlands län är ett provisoriskt pass. Är man i behov ett sådant är de närmaste platserna Umeå eller Stockholm.
Syftet med de nya passen är att öka säkerheten. I passet finns ett datachip monterat och vid en passkontroll går det att kontrollera om personen på fotot och den som använder passet är samma person.

Fakta om de nya passen
Passfotot görs från 1 oktober 2005 på passexpeditionen i samband med ansökan.
Från 1 oktober 2005 kostar passet inklusive foto 400 kronor och det nya passet gäller i 5 år.
Pass utfärdade före den 1 oktober 2005 kan användas hela sin giltighetstid och behöver inte bytas ut i förväg.
Mer information finns på polisens hemsida www.polisen.se
Källa: Polisen

Mer läsning

Annons