Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

FP-Paulsen sjuk – lämnar politiken

/
  • 75-åriga Marit Paulsen, känd för sitt engagemang i jordbruksfrågor, lämnar politiken med hänvisning till vacklande hälsa.

EU-parlamentarikern och röstmagneten Marit Paulsen (FP) slutar. I höst lämnar hon EU-parlamentet.

Annons

Beskedet lämnade den 75-åriga Paulsen själv på Folkpartiets riksmöte i Västerås på lördagen. Hon berättade att hon jobbat i hela sitt sedan hon var nio år, närmare bestämt fyra veckor och 66 år. Hälsan gör att Paulsen nu måste varva ned.

– Felet är en gammal kropp. Det är lite svårt att bo i den, och det är väl så att jag har alla diagnoser feta, medelålders välfärdsmänniskor har, sade hon.

Paulsen räknade bland annat upp att hon har diabetes, högt blodtryck och bär pacemaker.

Paulsen väntar dock med att lämna EU-parlamentet tills unionens nya antibiotikalag är i hamn, vilket hon räknar med sker innan årsskiftet. Paulsen kommer att efterträdas av nummer tre på Folkpartiets EU-vallista, före detta statssekreteraren Jasenko Selimovic. Som en gåva fick han ta över Paulsens gamla kappsäck, känd från hennes EU-valkampanjer.

Marit Paulsen har varit Folkpartiets främsta röstmagnet i EU-valen men även kallats in för att ge draghjälp i riksdagsval. Hon valdes in i EU-parlamentet för första gången för perioden 1999–2004. År 2009 gjorde hon comeback i EU-parlamentsvalet och blev på nytt invald.

Hon fick då överlägset flest personröster av alla kandidater och Folkpartiet blev tredje största parti. Paulsen valdes om 2014 under parollen "Rätt tant för jobbet". Inför den valrörelsen fanns det dock frågetecken för om hon skulle orka hela mandatperioden med tanke på hennes ålder och vacklande hälsa.

Marit Paulsen tänker efter att hon lämnat politiken ägna sig åt sitt författarskap. Hon vill skriva en bok som binder samman alla de miljöfrågor hon ägnat sig åt. Titeln blir "Av jord är du kommen".

Mer läsning

Annons