Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fp vill ha karriärtjänster i förskolan

/
  • I går presenterade kommunpolitikerna Lars Persson, Annelie Luthman och jämställdhetsminister Maria Arnholm (FP) en satsning på karriärtjänster för förskollärare i Sundsvall.

Folkpartiet vill införa karriärtjänster även i förskolan.
I Sundsvall vill partiet att 90 förskollärare ska få 5 000 kronor mer i månaden.

Annons

I går besökte jämställdhetsminister Maria Arnholm Draghällans förskola i Sundsvall. Syftet var att presentera Folkpartiets förslag om att införa karriärtjänster inom förskolan. Principen är densamma som skolans förstelärare, att duktiga förskollärare som utvecklar verksamheten ska kunna göra karriär.

Folkpartiet på nationell nivå vill avsätta 1,7 miljoner kronor för 20 karriärtjänster. På lokal nivå vill man dessutom tillföra 70 tjänster ytterligare för 5,9 miljoner.

– Löneskillnaderna mellan män och kvinnor är jättestora och en komplex fråga. Men nu är det färdigsnackat. Nu måste vi göra något, säger Maria Arnholm.

Förslaget innebär alltså att 90 förskollärare i Sundsvall skulle få 5 000 mer i lönekuvertet.

Varför inför man inte bara högre lön för alla förskollärare i Sundsvall?

– Det är en bra fråga. Men det är just därför kvinnor når det så kallade glastaket. Inom manliga yrken finns det naturliga karriärtjänster, men inom kvinnodominerade yrken gör det inte det, säger Arnholm.

– Vi vet också att det driver löneutvecklingen för samtliga kvinnoyrken, säger Annelie Luthman, ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Vilket stöd för förslaget har ni hos den övriga Alliansen?

– Det vet vi inte. Men vi hyser gott hopp om att det ska gå att genomföra, med tanke på att vi har infört karriärtjänster för lärarna under den här mandatperioden.

Folkpartiet har sedan tidigare sagt att man vill införa karriärtjänster för specialistsjuksköterskor. Dessutom har Moderaterna i Sundsvall deklarerat att man vill införa karriärtjänster inom socialtjänsten.

Mer läsning

Annons