Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Frågor och svar om fågelinfluensan

Några vanliga frågor om fågelinfluensaviruset, H5N1, och den information som Smittskyddsinstitutet, Socialstyrelsen, Livsmedelsverket och Jordbruksverket ger.

Annons
Finns risken att vilda fåglar för med sig smittan till Sverige?
Den ökade något efter utbrottet i förra veckan söder om Moskva, men bedöms fortfarande vara låg. Jordbruksverket ger dock redan nu rekommendationen till ägare av fjäderfä i Götaland och Svealand att ta in sina djur om det är möjligt. Om inte det går bör de utfodras på skyddade platser.
Vad gör jag om jag hittar döda fåglar?
Att hitta enstaka döda fåglar i naturen är normalt. Hittar man många djur inom ett begränsat område kan det vara ett tecken på utbrott av en smittsam sjukdom. Vid ett sådant fynd kan Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) kontaktas. De kan ge råd om bästa sättet att ta tillvara och skicka in de döda fåglarna för provtagning. Var noga med hygienen och använd helst handskar i kontakten med döda djur.
Hur smittar fågelinfluensan?
Mellan fåglar sprids viruset via avföring eller luftvägarna. Människor kan via kläder och skor också föra smittan vidare till andra fågelbesättningar. Människor smittas genom nära kontakt med sjuka fåglar eller deras avföring. För att en person ska bli sjuk krävs sannolikt att de utsätts för stora mängder virus.
Kan man bli smittad genom att äta exempelvis kyckling?
Det finns inga uppgifter som tyder på att fågelinfluensan sprids via livsmedel. Men EU har stoppat all import av levande fåglar och kött från drabbade länder.
Hur många människor har smittats och dött?
Till Världshälsoorganisationen, WHO, har rapporterats 118 fall i Sydostasien. Av dessa har 61 personer avlidit. Men många fler kan ha blivit smittade, haft sjukdomen lindrigt, och tillfrisknat utan att ha fått någon diagnos.
Bör man resa till länder som drabbats av fågelinfluensa?
Varken WHO eller smittskyddsinstitutet har utfärdat några resevarningar. Vid resa till länder med pågående utbrott av fågelinfluensa ska direktkontakt med fåglar eller deras avföring undvikas.
Kan fågelinfluensan utvecklas till en pandemi?
Som fågelinfluensan ser ut i dag är den inget stort hot mot människors hälsa. Skulle viruset däremot mutera så att det börjar smitta direkt mellan människor skulle det kunna ge upphov till en influensavariant med snabb global spridning. En sådan influensaepidemi kallas pandemi och drabbar 1030 procent av befolkningen.

Mer läsning

Annons