Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fraktar patienter till Sollefteå för vård – personal larmar om risk för ambulansbrist

/

Nu kommer reaktioner från anställda inom SOS och ambulansen.
Ambulanstransporterna tar för lång tid.
Omdirigeringen av transporterna i länet till olika sjukhus blir allt vanligare och gör att färre ambulanser finns tillgängliga.

Annons

Vid allvarliga sjukdoms- och olycksfall förs alltid patienten till närmaste sjukhus. Men när det är fall som kräver vård men inte är lika akuta så skjutsas nu patienterna ända från Njurunda till Sollefteå på grund av platsbrist.

Ända sedan tidigt i våras har stabsläge snarare varit regel i stället för undantag, som det var tänkt från början. Stabsläge skulle inträda vid större olyckor, nu är det för att hitta de vårdplatser som finns i länet och möten hålls varje förmiddag.

Sollefteå har tidigare tagit emot patienter från Timrå och norrut men det har nu utökats till Medelpads sydligaste delar.

I stället för att ett sjukdomsfall då tar cirka 1,5 timme för en ambulans om transporten gått till länssjukhuset så blir det runt fyra timmars utryckning innan den är tillbaka i Sundsvall igen.

Sundsvall har fem bemannade ambulanser dagtid, men då är två av dessa avsatta för planerade och oplanerade längre transporter till Umeå och Uppsala. Nattetid finns tre ambulanser tillgängliga.

SOS larmar i snitt ut 35 ambulanser per dag. Blir det då flera som dirigeras till Sollefteå befarar personal på både SOS och ambulansen att det kan bli kritiskt.

För närvarande är det Sollefteå sjukhus som Sundsvallspatienterna får åka till, men det kan likaväl bli till Örnsköldsvik och då tar resorna ännu längre tid.

– Vi har gränslös dirigering av ambulanserna utifrån hur det ser ut, än så länge har det inte varit några problem med omdirigeringar, säger Christer Zackrisson, ambulanschef i beredskap i länet.

Tycker du att situationen är stabil?

– Jag kan inte uttala mig om det.

Klarar ni en större olycka i Sundsvallsområdet?

– Det kan jag inte bedöma, det är svårt att spekulera utifrån hur situationen ser ut vid en sådan händelse just då.

Tycker du att det finns tillräckligt med ambulanser?

– Om SOS anser att det behövs fler ambulanser måste de säga till. Det finns en oro med omdirigeringarna, men resurserna har funnits än så länge.

Mer läsning

Annons