Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Framgångsrik skrotbilsinsamling

/
  • Den pågående kampanjen för att samla in skrotbilar är inriktad på bilar som skräpar ute i naturen. De är både förfulande och miljöfarliga.
  • Lars Alm är kampanjledare för skrotkampanjen som just nu pågår i hela landet utom Jämtland och Blekinge. Skrotbilar ute i naturen är en miljöfara och dessutom en enormt resursslöseri. 85 procent av en gammal bil kan återvinnas.

I förra omgången samlades 90.000 skrotbilar in. Adderat med den nya kampanjen är siffran idag 110.000 skrotbilar som samlats in i hela landet. Kampanjen som drivs av stiftelsen \"Håll Sverige Rent\" pågår fram till årsskiftet 2006-2007, då bilproducenterna tar över ansvaret för skrotning och återvinning.

Annons
Skrotningskampanjen inleddes 2001 och avslutades 2003, men började om ifjol, då med inriktning på skrotbilar som ligger ute i naturen. Gamla bilar är en miljöfara, till exempel bräknas en skrotbil innehålla kvicksilver i en mängd som kan förorena en kvadratkilometer stor sjö. Dessutom kan 85 procent av bilen återanvändas.
Just nu är priserna på skrot väldigt bra, säger Lars Alm som är kampanjansvarig. Efterfrågan från Kina är stor och det driver upp priserna. Men stiftelsen gör inga pengar på detta, vi ser bara till att gå runt.
Kampanjen innebär att skrotbilar hämtas och tas omhand utan avgift för ägaren.
Hittills i den andra omgången har 130 bilar samlats in i Sundsvalls kommun, 41 i Timrå och 53 i Ånge. I Örnsköldsvik har hela 235 skrotbilar insamlats, men det finns en förklaring enligt Lars Alm:
Vi gissar att det i Sundsvallsområdet finns fler aktiva bärgare och privatpersoner som samlar in på eget bevåg. Det syns inte minst i radannonser där de erbjuder sig att hämta skrotbilar.
Mer information om kampanjen finns på www.skrotbil.nu

Mer läsning

Annons