Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Framtiden ljus för Kunskapsloftet

Kunskapsloftet är den första av tre delar som står klar i Svartvik. Och när vårens sista programkväll står på tur ser framtiden ljus ut.

Annons
Det fanns 16 stolar på Kunskapsloftet, som ligger vid Svartviks herrgård, när programkvällarna drogs igång i november förra året. Men då i snitt 20 personer har sökt sig till kvällarna har man fått utöka platserna.
Som flest har vi varit 35 personer här. Det är första kvällen som drar ner snittet, då hade vi inte annonserat så bra, säger Raimo Lundberg, styrelsemedlem i föreningen Svartviksdagarna som håller i kvällarna.
Totalt fem av sex programkvällar har avverkats under våren. Den sista för terminen kommer att handla om kraftverksbyggande och är som vanligt den sista torsdagen i månaden. Andra teman under våren har varit \"herrgårdsträdgårdar\", \"När man tog båten från Svartvik till stan\" och \"Träjärnvägen i Österström\".
Men Kunskapsloftet är inte bara om studiecirkeln. Huvudtanken är att bevara det kulturhistoriska och dokumentera platsen som sådan, därav projektnamnet Svartviks industriminnen. Utifrån loftet sköter Svartviksdagarna guidade turer på området, bevarande av gamla fotografier och lagrande av forskning och litteratur om platsen. Njurundahistoria har tagits in mer och mer i projektet med tonvikten på industri och 1800-1900-tal.
ISKA-projektet ska vara färdigt till hösten. Men efter en summering av hur det gått hittills med Kunskapsloftet konstaterar Raimo Lundberg att det slagit väl ut och att programkvällarna kommer att fortsätta. Likaså de andra aktiviteterna.
Projekten kommer, projekten går, men Svartviksdagarna består.

Mer läsning

Annons