Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Framtidstro för populär utbildning

/

Kriminologerna från Mittuniversitetet är ett eftertraktat byte. – Studenterna får ibland utbilda personal på sina praktikplatser, säger Leif Franzén adjunkt och programansvarig för Kriminologprogrammet.

Annons

Mittuniversitetet gjorde en succésatsning när de startade Kriminologprogrammet 2009. Det är många sökande och goda chanser till jobb efter utbildningen.

– Till våra sommarkurser inom kriminologi har vi haft 3000 sökande på 100 platser, säger Mia Lindberg adjunkt och programansvarig för Kriminologprogrammet på Mittuniversitetet.

Även forskningssidan går det framåt för. Nyligen har två nya internationella forskare anställts inom fakulteten. Teresa Silva

universitetslektor från Portugal och Jennifer Storey universitetslektor från Kanada.

– Jennifer Storey har doktorerat för en av de mest framstående forskarna i ämnet, Stephen D. Hart vid Simon Fraser university, säger Leif Franzén.

Frågar man studenterna låter det lika positivt där.

– Jag är nöjd med utbildningen. Den handlar om hur människors livsvägar ser ut, vad som gör att någon bli kriminell och inte den andra, bland annat, säger Mario Gatica som går andra året på utbildningen.

Programmet är ungt, 2009 togs de första studenterna in på utbildningen och än så länge har ett hundratal studenter examineras. Därför är et svårt att mäta exakt hur det går för studenterna i arbetslivet.

– Vi håller på med jobbstatistiken, vi ser redan nu att det ser väldigt bra ut. Många jobbar inom området eller vidareutbildar sig till polis och annat, säger Leif Franzén.

Mia Lindberg en av de första studenterna att gå programmet. Nu har hon tagit en av karriärvägarna in i akademin som adjunkt och programansvarig för Kriminologiprogrammet.

– Vi har en ännu starkare forskningssida nu. Det är bra för framöver vill vi erbjuda masterexamen här, då krävs det fler med högre forskningsmeriter, säger Mia Lindberg.

Största delen av studenterna kommer i framtiden jobba inom olika delar av kriminalvård och polis. Inom allt från rättspsykiatrin till frivården eller inom polisväsendet.

– Mitt intresse för kriminologi började med en fascination för seriemördare. En vän som sa att kriminologi skulle passa mig, säger Robert Nyström som går första året på programmet.

Jessika Svensson går även hon första året på kriminologprogrammet, ett val av utbildning som hon hittade av en slump.

– Jag ville bli psykolog, så råkade jag hamna på kriminologsidan i katalogen. Sen var jag fast, säger hon.

Mer läsning

Annons