Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Från busskort till minskade barngrupper – så går det med politikernas löften

/

Det lovades en hel del av partierna inför valet i fjol under #kandulova.
Och politikerna fortsätter att kämpa för frågorna – även under mellanvalsperioden.
Så här ser det ut i dag.

Annons

CENTERPARTIET

Lovade ge ungdomar busskort.

Hans Forsberg: Det går bra, jag sitter i en arbetsgrupp med Kollektivtrafikmyndigheten och tar fram en modell för hela länet där kommunerna själva kan besluta hur mycket som ska subventioneras och för vilka. Före december kommer ett beslut. I Sundsvall ska det gälla för pensionärer och ungdomar åtminstone till och med gymnasiet.

Viktigaste frågan i dag?

– Får jag bara välja en så måste det bli landsbygdsutvecklingen så att alla delar av Sundsvall kan leva.

MILJÖPARTIET

Lovade begränsa bilismen och öka möjligheterna till andra transportssätt.

Maria Algotsson: Vi jobbar på det även om det inte är lika lätt om man sitter i opposition. Vi försöker påverka folk att resa miljövänligt och har lämnat in motioner för att förbättra framkomligheten för bussarna. Vi vill ha en bussfil genom Sundsvall på gamla E4.

Viktigaste frågan i dag?

– Det är klimatet och miljön. Om vi inte har ren luft i staden så spelar det inte så stor roll om vi har ett arbete att gå till eller ej. Miljön hör ihop med allt.

SVERIGEDEMOKRATERNA

Lovade göra allt för att rädda Petersvik.

Johnny Skalin: Vi har lagt en motion som ska upp i kommunfullmäktige snart, vi lyfter upp frågan på agendan och det är en fråga vi kommer att återkomma till. Det ser inte lovande ut men någon måste lyfta frågan om det ska kunna bli en förändring, även om ingen annan gör det.

Viktigaste frågan i dag?

– Äldrevården. Den frågan är inte löst och den påverkar många människor. Kommunen måste prioritera bort annat, det satsas för mycket på konstiga saker som subventionering av statliga infrastruktursatsningar.

SOCIALDEMOKRATERNA

Lovade hålla kommunens budget och leverera överskott.

Peder Björk: Det vi inte såg vid det tillfället var att ekonomin visade sig vara ännu sämre. Det fanns många saker som var dolt, bland annat växte underskottet i socialnämnden. Samtidigt underlättades det inte av att det blev en borgerlig budget i riksdagen. Vi har goda förhoppningar att få ordning på ekonomin och följer vår plan.

Viktigaste frågan i dag?

– Jobben är den stora utmaningen. Arbetslösheten är alldeles för hög och vi måste få fler i jobb.

MODERATERNA

Lovade utveckla Norra berget till ett norrländskt Skansen.

Jörgen Berglund: Vi jobbar vidare med frågan och håller nu att se över trapporna till Norra berget för att öka tillgängligheten. Vi ser också gärna att djurhållningen finns där året runt. I de här frågorna har det funnits en diskussion och är vi inte helt oense, men det gäller att prioritera. Norra berget är en viktig attraktion för oss för att vi ska kunna få fler besökare.

Viktigaste frågan i dag?

– Det är jobben och behöver få fler personer i arbete.

FOLKPARTIET

Lovade minska barngrupperna i förskolan.

Stefan Falk: På det stora hela hade det blivit mer verkstad med vår budget. I den så la vi 12,5 miljoner mer till skolan och det hade gjort skillnad. Nu är det troligt att de kommer att barngrupperna bli mindre i alla fall under den här mandatperioden tack vare att regeringen skjuter till medel.

Viktigaste frågan i dag?

– Det är svårt att undvika att ta upp socialnämnden. Koncernstaben skriver i sin rapport att det prognosen på -175 miljoner inte räcker och det känns väldigt viktigt att ta kontroll över den.

VÄNSTERPARTIET

Lovade ekologisk skolmat.

Hans Zetterkvist: Det går jättebra. Vi håller på att ta fram en måltidspolicy som ska införlivas med inköpsstrategin. Den processen har redan startat. I slutet av oktober blir det ett seminarium om skolmat, skollagen och måltidspolicyn. Vi har redan börjat införa den men alla, skolledare, skolmatspersonal och politiker måste vara med och det kommer väl att ta lite tid.

Viktigaste frågan i dag?

– Att få till ett ordentligt arbetstidsförkortningsprojekt. Vi får en personalnämnd efter nyår och där ska den frågan behandlas.

KRISTDEMOKRATERNA

Lovade alla 85-åringar rätt till äldreboende.

Liza-Maria Norlin: För att få i gång byggandet av äldreboenden så är vi som är kvar av den tidigare Alliansen övertygade om att vi måste ta hjälp av den privata sektorn, men det har inte den nuvarande majoriteten gillat. Mitthem bygger men det behövs också hjälp av det privata, annars räcker det inte till.

Viktigaste frågan i dag?

– Det är maxtak i förskolan, vi lovade i valrörelsen att vara barnens röst och har lagt en motion i kommunfullmäktige om det, men vi fick nej. Men vi försöker driva den frågan.

Mer läsning

Annons