Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Från skadedjur till resurs

Sälstammen växer stadigt . — Men det är oetiskt att enbart skjuta säl som skadedjur utan att ta tillvara skinnet, pälsen, späcket och köttet, säger Ivar Sundvisson, länsfiskekonsulent, Härnösand. Därför pågår EU-projektet \"Sälen — vår gemensamma resurs\". För nu ska vi lära oss att käka säl och bära sälpälskläder.

Annons
Det handlar förstås om gråsälen.
I dagsläget finns det minst 17 600 sälar i Östersjön.
Det är så många sälar som sågs och räknades 2004, så det finns med största säkerhet fler därute, säger Ivar Sundvisson.
Från 2003 till 2004 ökade de observerade sälarna med 15 procent och det sköts 400-500 djur i Östersjön. Då är även Finland och Åland inberäknade.
Trots avskjutningen ökar sälstammen hela tiden.
Det är här som EU-projektet kommer in i bilden, för nu ska sälen betraktas som en resurs. Bakom projektet står Kvarkenrådet, Nordiska ministerrådet, länsstyrelserna i Västerbotten och Västernorrland, samt ett par norska och finska kommuner och organisationer.
En broschyr har tryckts och där finns mycket gott om tips på hur en säl kan användas.
Här följer några smakprov:
En handbok i sälskinnssömnad med allt från beredning av skinnet till mönster på kläder.
Man slår ett slag för sälläder, som tillhör samma exotiska kategori som läder från krokodil, struts, orm och haj. Lädret är 2,5 mm tjockt och lämpar sig för väskor, skor och bälten.
Säl som ny mat kurser för kockar. Vilka kryddor passar? Vad ska man dricka till? Sälköttet är magert och det krävs kunskap för att få till det.
Säloljan det som förut kallades för sältran innehåller mer Omega 3 än fiskolja. Det är supernyttigt för inflammerade tarmar och leder. Forskning kring detta pågår i Norge.
Bli godkänd som sälslaktare.
Kurser i säljakt.
Utveckla sälskrämmor.
Hitta nya användningsområden för sälskinn i samarbete med hantverkare.
Är det inte lite groteskt att se ett djur som en resurs som man kan döda, flå och käka upp?
Om man tillåter jakt på ett djur och enbart betraktar det som ett skadedjur kan det vara oetiskt. Det är bättre att hitta möjligheter att tillvarata och använda djuret, säger Ivar Sundvisson.
Men sälen kan aldrig bli någon jätteindsustri. Både skinn och kött måste alltjämt betraktas som något mycket exklusivt. För säljakten är aldrig enkel. Man har 45 sekunder på sig att plocka upp sälen efter det dödande skottet. Sedan sjunker den som en sten. Och det är särskilt svårt i Västernorrland, eftersom havet här blir tvärdjupt längs kusten.
Om sälen
Gråsälen kan bli upp till 30 år gammal.
En stor hane kan väga upp till 300 kilo.
Sälen är inget flockdjur. Men varje vår samlas sälarna när de ömsar päls.
Sälen betraktas allmänt som ett piggt och läraktigt djur. Ett riktigt födgeni som gärna plockar fisk från nät.
I Östersjön har sälen bara en naturlig fiende - och det är människan.
Det finns ytterligare en sälart i Östersjön och det är vikaren, som är betydligt mer sällsynt.


Historik
Vid förra sekelskiftet fanns det runt 100 000 sälar i Östersjön. Efter 1905, när allmänheten fick tillgång till mausergevär, jagades sälen hårt och det var skottpengar på den.
Under perioden 1950-1970 drabbades sälbeståndet hårt av miljögifter som PCB och DDT. I slutet av 1970-talet fanns det mellan 2 000 och 4 000 sälar i Östersjön.
När utsläppen minskade började sälstammen att växa igen.
2001 tilläts skyddsjakt på säl. Allmän jakt på säl är fortfarande förbjuden.Ett annat sälprojekt
I Skåne pågår ett annat sälprojekt. Där släpps årligen två sälar från sälhängnet i Forsmark ut i havet vid Falsterbo för att bidra med nytt blod till den lokala sälkolinin. I år blev det sälpojkarna Hilmer och Nilsson som fick ge sig ut i nya vatten. Nordiska riksmuseet och Världsnaturfonden står bakom detta projekt som sjunger på sista versen.
Gråsälen är inte längre akut hotad i Östersjön, säger projektledare Anna Roos till TT.

Mer läsning

Annons