Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Friskare luft på centrala gatorna

/
  • Maria Jonasson är samhällsplanerare på miljökontoret. Hon säger att luften verkar renare just nu på grund av värmen, men att det kan vända när kylan kommer.
  • Charlotte Djäken, 31 år, business controller, Stockholm:
  • Anders Svensson, 50 år, arbetsledare, Alnön:
  • Emilie Melander, 25 år, KomiJobb, Nacksta:
  • Mätstationen på Köpmangatan.

Luften på centrala gator i Sundsvall är renare nu jämfört med mätningar förra året.
Den främsta anledningen är det varma vädret.
– Det kan bli värre när kylan kommer, säger Maria Jonasson, samhällsplanerare.

Annons

Halterna av luftföroreningar på centrala gator i Sundsvall har länge varit höga. Därför arbetade man fram ett åtgärdsprogram som ska beslutas i kommunfullmäktige i september.

Åtgärderna är uppdelade i flera olika steg. Ambitionen är att miljökvalitetsnormen för kvävedioxid ska uppfyllas under nästa år. I framtiden ska luftkvaliteten uppnå miljömålet Frisk luft, inte bara gränsvärdena.

– Tanken är att vi ska genomföra åtgärder lite eftersom. Om en viss åtgärd räcker, då är det bra. Då kanske man inte behöver göra mer just då, eftersom att det är väldigt kostsamt, säger Maria Jonasson, samhällsplanerare på Miljökontoret.

Mätningar från januari till och med maj visar att luften nu blivit bättre på framför allt Köpmangatan, främst när det gäller kvävedioxider, som minskat från 232 till 26 överskridanden per timme av gränsvärdena för miljökvalitetsnormen.

– Det beror på att vi haft ett gynnsamt klimat och en varm vinter. Det ser vi över hela Sverige, det har blivit lite bättre luft överallt, säger Maria Jonasson.

Högre halter av partiklar och kvävedioxider stannar kvar på Sundsvalls centrala gator när det är kallt, på grund av att vindarna inte rör sig på samma sätt som i värmen. Därför gynnas Sundsvallsborna av en förhållandevis varm vinter.

– Det kan bli värre när kylan kommer, det är därför vi gör vissa åtgärder. Sedan finns det andra saker som påverkar luftkvaliteten, till exempel ökad försäljning av dieselbilar de senaste åren. Som kommun är det svårt att påverka sådant, säger Maria Jonasson.

Kommunen har redan vidtagit vissa åtgärder gällande luften. Den 15 juni byttes stadsbussarna ut mot elhybridbussar, vilket också kan vara en orsak till att luftmätningarna i juni gav bättre resultat än i fjol. Hur pass mycket elhybridsbussarna gjort för miljön kan däremot inte fastställas än.

– Jämför man med E4:an så har det inte blivit någon förbättring där, och där går inte stadsbussarna. Men vi måste mäta under en längre period för att kunna se vad det gett för resultat, säger Maria Jonasson.

Mer läsning

Annons