Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Frisör- och hudvårdseleverna protesterar: "Lägg inte ner vår utbildning"

/
  • Tjejerna på Västermalms Hantverksprogram med inriktning på frisör samt hudvård, make up och hälsa, protesterar mot nedläggningen.

Hantverksprogrammet på gymnasiet läggs ner.
Eleverna är förtvivlade.
– Det är en jättebra utbildning, säger de.

Annons

Politikerna har bestämt att Västermalms skolas Hantverksprogram ska läggas ned. Utbildningen har funnits sedan 2008 och har två inriktningar; eleverna utbildas till frisörer eller inom hudvård, make up och hälsa.

Tjejerna som går programmet är upprörda över beskedet.

– Vi är förtvivlade. Det här är en av få praktiskt yrkesinriktade utbildningar med många tjejer, säger Emma Sandin, Filippa Svenlin, Loviza Åkerlund och de andra eleverna på programmet.

Utbildningen är yrkesinriktad och ger jobb direkt efter gymnasiet, som frisör eller diplomerad friskvårdsmassör.

– Killarna har bygg, fordon och flera andra program att välja mellan. Tjejer som inte har de intressena och inte vill eller orkar plugga vidare efter gymnasiet har få alternativ.

Elever och lärare fick beskedet i förra veckan. De som går utbildningen nu får läsa färdigt men sedan läggs hela programmet ner. Inga nya elever tas in.

Orsakerna till nedläggningen ska vara att utbildningen har få sökande, att den kostar för mycket och att det inte finns några jobb i branschen. Men inget av det stämmer, enligt eleverna själva.

– Alla vi som går tredje året har redan jobb. Vi jobbar extra på helger och lov. Att vi skulle kosta för mycket är ju också fel. Vår utbildning går plus eftersom vi utför behandlingar och annat arbete som en del i utbildningen, och pengarna från den verksamheten går tillbaka direkt till utbildningen.

Intresset för att söka programmet är också stort, enligt lärare och elever.

– Vi har inga tomma stolar. Alla utbildningsplatser är upptagna. För några dagar sedan hade vi också 40 niondeklassare här på studiebesök, innan vi fick veta att programmet skulle läggas ner, som funderade på att söka utbildningen nästa år.

Läs mer:

Nya pengar räddar flertalet program

Hantverksutbildningar hotas av nedläggning

Mer läsning