Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fritidsbåtar förbjuds i stora hamnar

Nu blir det tillträde förbjudet för fritidsbåtar utanför de större hamnarna. Syftet är att minimera terrorhotet. Kubal och Wiftsavarv är först med reglerna i Medelpad. — Frågan är bara hur de ska se till att de efterföljs, säger Gerhard Cederskog på Västernorrlands båtförbund.

Annons
Terrorhandlingarna den 11 september 2002 fortsätter sätta spår. Även i Västernorrland.
Först kom nya regler för luftfarten. Nu kommer nya regler för sjöfarten. Alla industrihamnar i länet har redan förbättrat sin säkerhet genom att stängsla in området och montera upp övervakningsutrustning.
Nästa steg är att göra vattenområdet utanför kajerna till förbjudet område för allmänheten.
Länsstyrelsen har redan tagit beslut om att avlysa vattenområdet vid åtta hamnar. På tur står samtliga SCA-hamnar och Akzos hamn i Stockvik.
Det här innebär att det bara får förekomma föranmäld trafik i vattenområdet. Det rör sig om ett område som sträcker sig ungefär femtio till hundra meter ut och där får det alltså inte förekomma några andra båtar, säger Göran Bäckman på länsstyrelsen.
De som framför allt påverkas av de nya reglerna är fritidstrafiken till sjöss.
Den som är sugen på att ta en närmare titt på en tanker eller ett liknande fartyg i hamn riskerar alltså att drabbas av böter.
Ingen ska dock kunna råka ut för detta utan att först ha blivit upplyst via tydlig skyltning, vilket är ett krav för att regelverket ska vinna laga kraft.
Jag har inga särskilda synpunkter på det här, utan det är rimligt att reglerna införs. Däremot kan det bli ett slag i luften på så sätt övervakningen kanske inte kommer att fungera, säger Gerhard Cederskog.
Bo Carlstedt, vakthavande befäl på Kustbevakningen, är inte lika tveksam.
Alla som iakttar överträdelser ska givetvis rapportera det. Det är vi och polisen som sedan tar emot anmälningarna. När säsongen startar får vi se om det här är ett område som ska prioriteras, säger han.

Mer läsning

Annons