Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fritt fram för dubbdäck i Sundsvall – inga restriktioner införs

/

Bilister i Sundsvalls tätort får även i fortsättningen använda dubbdäck utan restriktioner. Det visar sig sedan kommunen valt att inte svara på finansdepartementets utredning om dubbdäcksanvändning i tätorter.

Annons

Finansdepartementet har gjort en offentlig utredning om dubbdäcksanvändning i tätorter. Detta sedan det konstaterats att dubbdäcken påverkar luftmiljön när de används på asfalt. Dubbdäcken river upp partiklar i asfalten som är skadlig att andas in.

Organisationen Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) föreslår ett system med avgifter för dubbdäcksanvändning i tätort där avgiften tillfaller kommunerna. Organisationen anser att det bör vara upp till varje enskild kommun att införa restriktioner om användande av dubbdäck.

Sveriges kommuner har fått möjlighet att yttra sig i frågan. Sundsvalls kommun anser liksom andra Norrlandskommuner att frågan främst gäller Stockholmsområdet och tätorter i södra Sverige. På norrländska gator är det vanligtvis snö och is på vintern.

– Vi har valt att inte svara på remissen eftersom vi inte tycker att det berör oss, säger Maria Chruzander, avdelningschef för gatuavdelningen vid Sundsvalls kommun.

Mer läsning

Annons