Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Frivilliga rycker ut på olyckor

/
  • Under en övning med en fingerad singelolycka studerades hur frivilliga glesbygdsbor kan spela en avgörande betydelse för räddningsarbetet. Här har räddningstjänsten hunnit fram och tar hand om en av de
  • Kvar i bilen blev figuranten, Torbjörn Toresson, som tas om hand av från vänster: Bosse Andersson, Christina Norlin och Birgitta Andersson.
  • Erik Helmerius agerade figurant och spelade chockad. Han togs om hand och lugnades av bybon, Barbro Åsander.
  • Räddningstjänstens projektledare, Thomas Åslin, bär ut en docka till olycksplatsen.
  • Några av de
  • Makarna Åsander, Anders och Barbro, tar hand om Erik Helmerius som gav ett förvirrat intryck för att efterlikna en chockad person.

Larmet går och ett gäng bybor sätter sig i sina bilar och rycker ut.
De är först framme vid olycksplatsen, som den här gången är en övning, och tar hand om de skadade, stoppar blödningar och lugnar.
– Jag tvekade aldrig att vara med, säger Barbro Åsander.

Annons

I ett projekt, Skydd mot olyckor i landsbygd, har Räddningstjänsten Medelpad utbildat lokalbefolkning att bli först på plats på olyckor, bränder, drunkning och hjärtstopp.

– Tanken är att vi ska bli snabbare att komma fram till en som är drabbad, säger Erik Hedlund, chef för samhällsskyddsavdelningen på Räddningstjänsten Medelpad.

– Det är svårt för oss att köra snabbare men kan vi få assistans av frivilliga finns möjligheten att få hjälp innan vi hinner fram.

Ett tiotal byar dit det tar mer än 15 minuter för räddningstjänst att komma är med.

En av dessa är Skatan där det häromdagen arrangerades en olycka för att undersöka hur frivilliga på bästa sätt kan integreras med räddningstjänsten.

Det var en fingerad singelolycka med personbil. Tre, i olika grad, skadade personer som krävde vårdinsatser.

– Jag såg direkt att det var en som saknade hjärtverksamhet så vi startade direkt med upplivning, säger Barbro Åsander som bor i Skatan.

För hennes del var det aldrig någon tvekan att ingå i projektet.

– Kan man göra en insats för att rädda en människa som är drabbad av olycka så vill jag gärna göra det.

De har fått en dags utbildning och det har inte varit några problem att hitta frivilliga.

– Absolut inte, det har varit lätt, säger Erik Hedlund.

Räddningstjänsten ser inte de så kallade, "förstärkta medmänniskorna", som någon ersättning för de nuvarande räddningsresurserna utan det är ett komplement, en bonus.

– Ett flertal av de här byarna har haft skarpa larm i form av hjärtstopp, trafikolyckor och bränder där de har gjort väldig nytta, säger räddningstjänstens projektledare, Thomas Åslin.

Efter att frivilligarbetet under övningen pågått en stund kommer ambulans och räddningstjänst till platsen. De tar vid och klipper upp taket på bilen och tar ut och skickar iväg den sista av de inblandade i olyckan.

Deras arbete följs intresserat av de 20-talet frivilliga från Skatan som den här dagen anslutit efter att ha fått larm via sms.

Efter övningen avslutats kan Thomas Åslin konstatera:

– Det var fantastiskt roligt att se hur de frivilliga tog sig an uppgiften.

Mer läsning