Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Full rulle på hjulen i Stöde

—Hallå! Kan ingen stoppa mig!
Desiré Ahlman skrek och skrattade sedan hon rattat sitt ekipage i kurvtagning men inte kunde få stopp på lådbilen efter målgången.
Många skrattade med, för hela Stöde fanns på plats under lådbilsracet i går.

Annons
I fjol tog Stöde skola hem ett teknikpris på 200 000 kronor. Det utmynnade i år i en magnifik lådbilstävling. 50 fantasieggande ekipage ställde upp, sponsrade av bygdens företag, skolan och sammanfogade med hjälp av lärare, föräldrar och andra entusiaster. Och framförda med bravur av elever från sex till sexton år. In i det sista finputsades det och justerades i bildepåerna.
Det här är en fortsättning på temat teknik och samarbete, berättade Sigrid Andersson, en av de engagerade lärarna.
Varje bil var behäftad med sin egenhet. Någon var bra att svänga, men klarade inte inbromsningar, andra gick inte att svänga överhuvudtaget utan kapsejsade och någon var svår att ta sig ur. Men gemensamt var de djärva utformningarna och skrattframkallande detaljerna. Som en bandyklubba till broms eller ett paraply till kyrktorn. Övriga personalens egen lådbil hade Stöde skolas soprum som huvudsponsor.
Det tävlades i att komma längst, vara snabbast nerför backe, svängning, backning nerför och bromsning. Det sistnämnda ett kapitel för sig eftersom tävlingsivern fick många av eleverna att bromsa till och med före målgången. Våldsammaste backningen stod Anna Bryling för som välte med sitt ekipage i första kurvan, hon klarade sig bra men kobilen hon körde förlorade hornen, rutan och backspegeln.
Sedan delades det ut priser av det mera ovanliga slaget, som bästa Kalle Anka-bil, bästa Garbo-bil (tillföll det kyrkosponsrade fordonet som kom närmast den gudomliga), en kobil fick bästa Ferdinandpris och ingen gick lottlös ur striden.
För entusiastiska företagare och föräldrar fanns möjligheten att köpa lådbilen efteråt för det facila priset av tusen kronor. Pengarna ska användas för att skolan ska kunna ordna nya projekt för barnen nästa år.

Mer läsning

Annons